Lably
Skip to content

American robin

Species of bird

  • 15 min read
  • 6 chapters
American robin in Green-Wood Cemetery, Brooklyn, NY
Rhododendrites · CC BY-SA 4.0

Related on Lably

Through Basal (phylogenetics), Gene and Tundra

According to the Partners in Flight database (2019), the American robin is the most abundant landbird in North America (with 370 million individuals), ahead of red-winged blackbirds, introduced European starlings, mourning doves and house finches. It has seven subspecies.

The species is active mostly during the day and assembles in large flocks at night. Its diet consists of invertebrates (such as beetle grubs, earthworms, and caterpillars), fruits, and berries. It is one of the earliest bird species to lay its eggs, beginning to breed shortly after returning to its summer range from its winter range. The robin's nest consists of long coarse grass, twigs, paper, and feathers and is smeared with mud and often cushioned with grass or other soft materials. It is among the earliest birds to sing at dawn, and its song consists of several discrete units that are repeated.

The adult's main predator is the domestic cat; other predators include hawks and snakes. When feeding in flocks, it can be vigilant, watching other birds for reactions to predators. Brown-headed cowbirds (Molothrus ater) lay their eggs in robin nests (see brood parasite), but the robins usually reject the egg.

Taxonomy

This species was first described in 1766 by Carl Linnaeus in the twelfth edition of his Systema Naturae as Turdus migratorius. The binomial name derives from two Latin words: turdus, "thrush", and migratorius from migrare "to migrate". The term robin for this species has been recorded since at least 1703.

A 2020 genetic study has shown that the American robin is closest to the rufous-collared thrush (T. rufitorques) of Central America, confirming a 2007 study which also placed this as its closest relative. A 2026 genetic study has suggested rufous-collared thrush may even be genetically embedded within American robin populations, but that conversely, the Baja California Sur population of American robin (T. m. confinis) is basal to both, and may deserve treatment as a separate species. Though having distinct plumage, the two species are similar in vocalization and behavior. Beyond this, it lies in a group of other Central American thrushes, suggesting a recent spread northwards into North America; the 2007 study suggested rufous-backed thrush (T. rufopalliatus; not included in the 2020 study) as the next closest relative, with both studies giving the next-closest relatives beyond this trio as the species pair of black thrush (T. infuscatus) and sooty thrush (T. nigrescens), also of Central America.

These results contrast markedly with two older studies of the mitochondrial cytochrome b gene which had suggested, though only with weak support, that the American robin might be more closely related to the Kurrichane thrush (T. libonyanus) and the olive thrush (T. olivaceus), both African species, rather than other American thrushes.

Subspecies

Seven subspecies are accepted. These, except for the isolated T. m. confinis, intergrade with each other and are only weakly defined.

  • T. m. nigrideus Aldrich, JW & Nutt, DC, 1939 – breeds from coastal northern Quebec to Labrador and Newfoundland and winters from southern Newfoundland south through most of the eastern U.S. states to southern Louisiana, southern Mississippi, and northern Georgia. It is uniformly darker or blackish on the head, with a dark gray back. The underparts are slightly richer red than those of the nominate subspecies.
  • T. m. migratorius Linnaeus, C, 1766 – the nominate subspecies, breeds in the U.S. and Canada, other than down the West Coast, to the edge of the tundra from Alaska and northern Canada east to New England and then south to Maryland, northwestern Virginia, and North Carolina. It winters in southern coastal Alaska, southern Canada, most of the U.S., Bermuda, the Bahamas and eastern Mexico.
  • T. m. achrusterus (Batchelder, CF, 1900) – breeds from southern Oklahoma east to Maryland and western Virginia and south to northern Florida and the Gulf Coast states. It winters through much of the southern part of the breeding range. It is marginally smaller than the eastern subspecies. The black feathers of the forehead and crown have pale gray tips. The underparts are paler than those of the eastern subspecies.
  • T. m. caurinus (Grinnell, J, 1909) – breeds in southeastern Alaska through coastal British Columbia to Washington and northwestern Oregon. It winters from southwestern British Columbia south to central and southern California and east to northern Idaho. It is slightly smaller than the eastern subspecies and very dark-headed. The white on the tips of the outer two tail feathers is restricted.
  • T. m. propinquus Ridgway, R, 1877 – breeds from southeastern British Columbia, southern Alberta, and southwestern Saskatchewan south to southern California and northern Baja California. It winters throughout much of the southern breeding range and south to Baja California. It is the same size as, or slightly larger than, the eastern subspecies, but paler and tinged more heavily brownish-gray. It has very little white on the tip of the outermost tail feathers. Some birds, probably females, lack almost any red below. Males are usually darker and may show pale or whitish sides to the head.
  • T. m. phillipsi Bangs, O, 1915 – is resident in Mexico south to central Oaxaca. It is slightly smaller than the western subspecies, but has a larger bill; the male's underparts are less brick-red than the eastern subspecies and have a rustier tone.
  • T. m. confinis Baird, SF, 1864 – breeds above 1,000 m (3,300 ft) in the Sierra de la Laguna mountains of southern Baja California. This isolated non-migratory subspecies is particularly distinctive. It is relatively small, and the palest subspecies, with uniform pale gray-brown on the head, face, and upperparts, and pale buffy orange underparts. It usually lacks any white spots to the tips of the outer tail feathers, which have white edges. It has sometimes been classed as a separate species, but both the American Ornithologists' Union and the IOC World Bird List regard it as only a subspecies, albeit in a different group from the other six subspecies.

Sign in to keep reading

5 more chapters are free with a Lably account.

More in Organisms