Lably
Skip to content

European hare

Large species of hare native to Europe and parts of Asia

  • 17 min read
  • 6 chapters
European hare
Nagusb · CC BY-SA 4.0

Related on Lably

Through Species, Europe and Asia

Generally nocturnal and shy in nature, hares change their behaviour in the spring, when they can be seen in broad daylight chasing one another around in fields. During this spring frenzy they sometimes strike one another with their paws ("boxing"). This is not just competition between males: females may also hit males, either to show they are not ready to mate or to test the males' determination. The female nests in a depression on the surface of the ground known as a form rather than in a burrow, and the young are active as soon as they are born. Litters may consist of three or four young and a female can bear three litters a year, with hares living for up to twelve years. The breeding season lasts from January to August.

The European hare is listed as being of least concern by the International Union for Conservation of Nature because it has a wide range and is moderately abundant. However populations have been declining in mainland Europe since the 1960s, at least partly due to changes in farming practices. The hare has been hunted across Europe for centuries, with more than five million being shot each year; in Britain it has traditionally been hunted by beagling and hare coursing, but these field sports are now illegal (though illegal hare-coursing continues). The hare is a traditional symbol of fertility and reproduction in some cultures and its courtship behaviour in the spring inspired the English idiom mad as a March hare. Female hares are known as does, while juveniles are leverets.

Taxonomy and genetics

The European hare was first described in 1778 by German zoologist Peter Simon Pallas. It shares the genus Lepus (Latin for "hare") with 32 other hare and jackrabbit species, jackrabbits being the name given to some species of hare native to North America. They are distinguished from other leporids (hares and rabbits) by their longer legs and wider nostrils. The Corsican hare, broom hare and Granada hare were at one time considered to be subspecies of the European hare, but DNA sequencing and morphological analysis support their status as separate species.

There is some debate as to whether the European hare and the Cape hare are the same species. A 2005 nuclear gene pool study suggested that they are, but a 2006 study of the mitochondrial DNA of these same animals concluded that they had diverged enough to be considered separate species. A 2008 study claims that in the case of Lepus species, with their rapid evolution, cannot be separated based on mtDNA alone but should also include data from the nuclear gene pool. It has been speculated that in the Near East, hare populations are interbreeding and experiencing gene flow. Despite this interbreeding, the Cape hare is still considered a distinct species, albeit one with controversial genetic relationships to other African hares. Leandro Iraçabal and colleagues conducted a study of several mitochondrial and nuclear genes across nearly all lagomorph species in 2024 that placed the Cape hare in a separate clade from the European hare, and indicated that the European hare's closest genetic relative was the Abyssinian hare found in the Horn of Africa:

Cladogenetic analysis suggests that European hares survived the last glacial period during the Pleistocene via refugia in southern Europe (Italian Peninsula and Balkans) and Asia Minor. Subsequent colonisations of central Europe appear to have been followed by human-caused environmental changes. A study of hares in the North Rhine-Westphalia region of Germany, found high genetic diversity with no signs of inbreeding. Gene flow appears tends to be carried more though males, but overall populations are split via maternal lines. However, it is possible that restricted gene flow could reduce genetic diversity within populations that become isolated. The oldest fossil records of the European hare are found in Italy and Romania, and may date back 0.774 million years ago; this aligns with time estimates for the species' genetic divergence from its closest relative, the Abyssinian hare, in the late Pleistocene.

Historically, up to 30 subspecies of European hare have been described, although their status has been disputed. These subspecies have been distinguished by differences in pelage colour, body size and measurements, skull morphology and tooth shape.

Sixteen subspecies are listed in the IUCN red book, following Hoffmann and Smith (2005):

  • Lepus europaeus caspicus
  • L. e. connori
  • L. e. creticus
  • L. e. cyprius
  • L. e. cyrensis
  • L. e. europaeus
  • L. e. hybridus
  • L. e. judeae
  • L. e. karpathorum
  • L. e. medius
  • L. e. occidentalis
  • L. e. parnassius
  • L. e. ponticus
  • L. e. rhodius
  • L. e. syriacus
  • L. e. transsylvanicus

Twenty-nine subspecies of "very variable status" are listed by Chapman and Flux in their book on lagomorphs, including the subspecies above (with the exceptions of L. e. connori, L. e. creticus, L. e. cyprius, L. e. judeae, L. e. rhodius, and L. e. syriacus) and additionally:

  • L. e. alba
  • L. e. argenteogrisea
  • L. e. biarmicus
  • L. e. borealis
  • L. e. caspicus
  • L. e. caucasicus
  • L. e. flavus
  • L. e. gallaecius
  • L. e. hispanicus
  • L. e. hyemalis
  • L. e. granatensis
  • L. e. iturissius
  • L. e. kalmykorum
  • L. e. meridiei
  • L. e. meridionalis
  • L. e. niethammeri
  • L. e. niger
  • L. e. tesquorum
  • L. e. tumak

Sign in to keep reading

5 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals