Lably
Skip to content

Eurasian goshawk

Species of bird

  • 69 min read
  • 9 chapters

Related on Lably

Through Species, Asia and Binomial nomenclature

Taxonomy

The Eurasian goshawk was formally described in 1758 by the Swedish naturalist Carl Linnaeus in the tenth edition of his Systema Naturae under the binomial name Falco gentilis. It was formerly placed in the genus Accipiter. When molecular phylogenetic studies found that Accipiter was polyphyletic, the genus was split to create monophyletic genera. The genus Astur was resurrected to accommodate the Eurasian goshawk and eight other species that had previously been placed in Accipiter. The resurrected genus had originally been introduced in 1799 by the French naturalist Bernard Germain de Lacépède. The scientific name is Latin; astur means "hawk" and gentilis is "noble" or "gentle" because in the Middle Ages only the nobility were permitted to fly goshawks for falconry.

A molecular genetic study published in 2019 unexpectedly found that the Eurasian goshawk and the American goshawk were not sister species. Instead, the Eurasian goshawk was most closely related to Meyer's goshawk (Astur meyerianus) of southeast Asia. The genus Astur is a genus of diurnal raptors. This group of agile, smallish, forest-dwelling hawks has been in existence for possibly tens of millions of years, probably as an adaptation to the explosive numbers of small birds that began to occupy the world's forest in the last few eras. The harriers are the only group of extant diurnal raptors that seem to bear remotely close relation to this genus, whereas buteonines, Old World kites, sea eagles and chanting-goshawks are much more distantly related and all other modern accipitrids are not directly related.

Within the genus Astur, the Eurasian goshawk seems to belong to a superspecies with other larger goshawks from different portions of the world. The American goshawk, found in North America, was previously considered conspecific with Eurasian goshawk, with which it formed the species complex "northern goshawk". Meyer's goshawk, found in the South Pacific, has been posited as the most likely to be the closest related living cousin to the Eurasian goshawk, the somewhat puzzling gap in their respective ranges explained by other Palearctic raptors such as Bonelli's eagles (Aquila fasciata) and short-toed eagles (Circaetus gallicus) that have extant isolated tropical island populations and were probably part of the same southwest Pacific radiation that led to the Meyer's goshawk. A presumably older radiation of this group may have occurred in Africa, where it led to both the Henst's goshawk of Madagascar and the black sparrowhawk (Astur melanoleucus) of the mainland. While the Henst's goshawk quite resembles the northern goshawks, the black sparrowhawk is superficially described as a "sparrowhawk" due to its relatively much longer and finer legs than those of typical goshawks but overall its size and plumage (especially that of juveniles) is much more goshawk than sparrowhawk-like.

Outside of the presumed superspecies, the genus Erythrotriorchis may be part of an Australasian radiation of basal goshawks based largely on their similar morphology to northern goshawks.

The term goshawk comes from the Old English gōsheafoc, "goose-hawk".

Subspecies

As a result of the high variation of individual goshawks in plumage characteristics and typical trends in clinal variation and size variations that largely follow Bergmann's rule and Gloger's rule, an excessive number of subspecies have been described for the Eurasian goshawk in the past. In Europe (including European Russia) alone, 12 subspecies were described between 1758 and 1990. Today, seven weakly differentiated subspecies are recognised:

  • A. g. gentilis (Linnaeus, 1758) – The nominate race is distributed through most of the species current European range, excluding northern Fennoscandia, northwestern Russia and possibly some of the Mediterranean islands they inhabit. Outside of Europe, this subspecies' range extends south to northwestern Africa (Algeria, Tunisia, Morocco) and east in Eurasia to Urals, the Caucasus and Asia Minor. It is a typically large subspecies, with high levels of sexual dimorphism. The wing chord of males ranges from 300 to 342 mm (11.8 to 13.5 in) and of females from 336 to 385 mm (13.2 to 15.2 in). Body mass is variable, range from 517 to 1,110 g (1.140 to 2.447 lb) in males and from 820 to 2,200 g (1.81 to 4.85 lb) in females. In some cases, the largest adult females (including some exceptionally big females which are the heaviest goshawks known from anywhere) from within a population are up to four times heavier than the smallest adult males, although this is exceptional. The highest average weights come from central Fennoscandia, where the sexes weigh on average 865 g (1.907 lb) and 1,414 g (3.117 lb), respectively. The lowest come from Spain, where goshawks of this race weigh a median of 690 g (1.52 lb) in males and 1,050 g (2.31 lb) in females. The nominate race is generally a dark slaty-brown colour on its back and wing coverts with a blackish-brown head. The supercilium is thin and the underside is generally creamy with heavy dark barring. On average, in addition to their smaller size, nominate goshawks to the south of the race's distribution have thinner supercilia and broader and denser barring on the underside. An aberrant "isabelline" morph is known mainly from central and eastern Europe, where the goshawk may be a general beige colour (somewhat similar to the pale birds from the races albidus and buteoides), but such birds appear to be very rare.
  • A. g. arrigonii Kleinschmidt, 1903 – This is an island race found on the Mediterranean isles of Sardinia and Corsica. It averages smaller and weaker-footed than goshawks from the nominate race. The wing chord measures 293 to 308 mm (11.5 to 12.1 in) in males and 335 to 347 mm (13.2 to 13.7 in) in females. This race is typically a more blackish brown above with almost fully black head, while the underside is almost pure white and more heavily overlaid with black barring and conspicuous black shaft-streaks. This subspecies is not listed by all authorities but is often considered valid.
  • A. g. buteoides Menzbier, 1882 – This race is characteristic of the northern stretches of the western Eurasian range of goshawks, being found as a breeding species from northern Fennoscandia to western Siberia, ranging as far as the Lena River. In the eastern portion of its distribution, many birds may travel south to central Asia to winter. This is a large race, averaging larger than most populations of the nominate race but being about the same size as the big nominate goshawks with which they may overlap and interbreed with in Fennoscandia. The wing chord in males ranges from 308 to 345 mm (12.1 to 13.6 in) while that of females ranges from 340 to 388 mm (13.4 to 15.3 in). The body mass of males has been reported from 870 to 1,170 g (1.92 to 2.58 lb), with an average of 1,016 g (2.240 lb), while that of females is reportedly 1,190 to 1,850 g (2.62 to 4.08 lb), with an average of 1,355 g (2.987 lb). Usually, this race is an altogether paler colour than the nominate, being blue-grey above with a dusky-grey crown and a broad supercilium. The underside is white with rather fine blackish-brown barring. Pale flecking on the feather shafts sometimes result in barred appearance on the contour feathers of the nape, back and upper wing. Many birds from this subspecies also have a tan to pale brown eye colour. These two characteristics are sometimes considered typical of this race, but individuals are rather variable. In western Siberia, about 10% of birds of this race are nearly pure white (similar to albidus) with varied indications of darker streaking.
  • A. g. albidus Menzbier, 1882 – This race of goshawk is found in northeastern Siberia and Kamchatka. Many birds of this race travel south for the winter to Transbaikalia, northern Mongolia and Ussuriland. This race continues the trend for goshawks to grow mildly larger eastbound in Eurasia and may be the largest known race based on the midpoint of known measurements of this race, although limited sample sizes of measured goshawks shows they broadly overlap in size with A. g. buteoides and large-bodied populations of A. g. gentilis. The wing chord can range from 316 to 346 mm (12.4 to 13.6 in) in males and from 370 to 388 mm (14.6 to 15.3 in) in females. Known males have scaled from 894 to 1,200 g (1.971 to 2.646 lb) while a small sample of females weighed have had a body mass between 1,300 and 1,750 g (2.87 and 3.86 lb). This is easily the palest race of Eurasian goshawk. Many birds are pale grey above with much white about the head and very sparse barring below. However, about half of the goshawks of this race are more or less pure white, with at most only a few remnants of pale caramel flecking about the back or faint brownish markings elsewhere.
  • A. g. schvedowi Menzbier, 1882 – This race ranges from the Ural Mountains east to the Amurland, Ussuriland, Manchuria, west-central China and sporadically as a breeder into Sakhalin and the Kuril Islands. A. g. schvedowi averages smaller than the other races on the mainland of Eurasia, with seemingly the highest sexual dimorphism of any goshawk race, possibly as an adaptation to prey partitioning in the exceptionally sparse wooded fringes of the desert-like steppe habitat that characterises this race's range. The wing chord has been found to measure 298 to 323 mm (11.7 to 12.7 in) in males and 330 to 362 mm (13.0 to 14.3 in) in females. Body mass of 15 males was found to be merely 357 to 600 g (0.787 to 1.323 lb) with a mean of 501 g (1.105 lb), the lowest adult weights known for this species, while two adult females scaled 1,000 and 1,170 g (2.20 and 2.58 lb), respectively, or more than twice as much on average. Beyond its smaller size, its wings are reportedly relatively shorter and feet relatively smaller and weaker than other Eurasian races. In colour, this race is typically a slate-grey above with a blackish head and is densely marked below with thin brown barring.
  • A. g. fujiyamae Swann & Hartert, 1923 – Found through the species' range in Japan, from the islands of Hokkaido south to the large island of Honshu, in the latter down to as far south as forests a bit north of Hiroshima. A fairly small subspecies, it may average slightly smaller than A. g. schvedowi linearly, but it is less sexually dimorphic in size and weighs slightly more on average. The wing chord is the smallest known from any race, 286 to 300 mm (11.3 to 11.8 in) in males and 302 to 350 mm (11.9 to 13.8 in) in females. However, the weights of 22 males ranged from 602 to 848 g (1.327 to 1.870 lb), averaging 715 g (1.576 lb) while 22 females ranged from 929 to 1,265 g (2.048 to 2.789 lb), averaging 1,098 g (2.421 lb). The coloration of this race is not dissimilar from A. g. schvedowi, but is still darker slate above and they tend to have heavier barring below, probably being the darkest race on average, rivaled only by the similar insular race from the opposite side of the Pacific, A. a. laingi.

Sign in to keep reading

8 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals