Lably
Skip to content

Related on Lably

Through Bird and Beak

Nightjars have a wide distribution, being found on all continents apart from Antarctica, and on certain island groups such as the Seychelles and New Caledonia. They can be found in a variety of habitats, most commonly the open country with some vegetation. They usually nest on the ground, with a habit of resting and roosting on roads.

Nightjars have similar characteristics, including small feet, of little use for walking, and long, pointed wings. Typical nightjars have rictal bristles, longer bills, and softer plumage. The colour of their plumage and their unusual perching habits help conceal them during the day, but they often possess contrasting pale patches or spots that likely serve in intraspecific communication.

Systematics

Caprimulgiformes

Previously, all members of the orders Apodiformes, Aegotheliformes, Nyctibiiformes, Podargiformes, and Steatornithiformes were lumped alongside nightjars in the Caprimulgiformes. In 2021, the International Ornithological Congress redefined the Caprimulgiformes as only applying to nightjars, with potoos, frogmouths, oilbirds, and owlet-nightjars all being reclassified into their own orders. See Strisores for more info about the disputes over the taxonomy of Caprimulgiformes. A phylogenetic analysis found that the extinct family Archaeotrogonidae, known from the Eocene and Oligocene of Europe, are the closest known relatives of nightjars.

Caprimulgidae

Traditionally, nightjars have been divided into two subfamilies: the Caprimulginae, or typical nightjars and the Chordeilinae. The Chordeilinae included species with short bills and lack of elongated rictal bristles in the genera Nyctiprogne, Lurocalis and Chordeiles. Molecular phylogenetic studies have shown that the two subfamilies are not monophyletic. In addition, the subfamily Eurostopodinae was introduced for species in the genera Eurostopodus and Lyncornis but these two genera are now known not to be closely related.

The common poorwill, Phalaenoptilus nuttallii, is unique as a bird that undergoes a form of hibernation, becoming torpid and with a much reduced body temperature for weeks or months, although other nightjars can enter a state of torpor for shorter periods.

The cladogram shown below is based on a 2014 phylogenetic study by Snorri Sigurðsson and Joel Cracraft that analysed two mitochondrial and two nuclei loci. The African brown nightjar (Veles binotatus), was not included in the study. The division of the species into genera is based on the 2025 version of AviList taxonomy. In 2023 Thiago Vernaschi Costa and collaborators proposed that the non-monophyly could be resolved by the introduction of three monotypic genera. They resurrected the genus Antiurus for the spot-tailed nightjar and erected two new genera: Quechuavis for Tschudi's nightjar and Tepuiornis for the Roraiman nightjar.

The family contains 22 genera.

  • Eurostopodus (7 species)
  • Lyncornis (2 species)
  • Gactornis – collared nightjar
  • Lurocalis (2 species)
  • Nyctiprogne (2 species)
  • Nyctipolus (2 species)
  • Nyctidromus (2 species)
  • Tepuiornis – Roraiman nightjar
  • Uropsalis (2 species)
  • Setopagis (3 species)
  • Systellura – band-winged nightjar
  • Eleothreptus (2 species)
  • Antiurus – spot-tailed nightjar
  • Hydropsalis (4 species)
  • Siphonorhis (2 species)
  • Nyctiphrynus (4 species)
  • Phalaenoptilus – common poorwill
  • Antrostomus (12 species)
  • Chordeiles (6 species; includes Podager, including the common nighthawk)
  • Veles – brown nightjar
  • Caprimulgus (39 species, including the European nightjar)

In addition, a fossil species, Ventivorus ragei has been described in 1988 from southwest France by Cécile Mourer-Chauviré based on two partial coracoids.

Also see a list of nightjars, sortable by common and binomial names.

Sign in to keep reading

3 more chapters are free with a Lably account.

More in Organisms