Lably
Skip to content

European nightjar

Migratory bird found in Eurasia and Africa

  • 18 min read
  • 8 chapters

Related on Lably

Through Habitat, Display (zoology) and Insectivore

The preferred habitat is dry, open country with some trees and small bushes, such as heaths, forest clearings or newly planted woodland. The male European nightjar occupies a territory in spring and advertises his presence with a distinctive sustained churring trill from a perch. He patrols his territory with wings held in a V and tail fanned, chasing intruders while wing-clapping and calling. Wing clapping also occurs when the male chases the female in a spiralling display flight. The European nightjar does not build a nest, and its two grey and brown blotched eggs are laid directly on the ground; they hatch after about 17–21 days and the downy chicks fledge in another 16–17 days.

The European nightjar feeds on a wide variety of flying insects, which it seizes in flight, often fly-catching from a perch. It hunts by sight, silhouetting its prey against the night sky. Its eyes are relatively large, each with a reflective layer, which improves night vision. It appears not to rely on its hearing to find insects and does not echolocate. Drinking and bathing take place during flight. Although it suffers a degree of predation and parasitism, the main threats to the species are habitat loss, disturbance and a reduction of its insect prey through pesticide use. Despite population decreases, its large numbers and huge breeding range mean that it is classified by the International Union for Conservation of Nature as being of least concern.

Taxonomy

The European nightjar was described by Carl Linnaeus in his landmark 1758 10th edition of Systema Naturae under its current scientific name. Caprimulgus is derived from the Latin capra, "nanny goat", and mulgere, "to milk", referring to an old myth that nightjars suck milk from goats, and the species name, europaeus is Latin for "European". The common name "nightjar", first recorded in 1630, refers to the nocturnal habits of the bird, the second part of the name deriving from the distinctive churring song. Old or local names refer to the song, "churn owl", habitat, "fern owl", or diet, "dor hawk" and "moth hawk".

The nightjars, Caprimulgidae, is a large family of mostly nocturnal insect-eating birds. The largest and most widespread genus is Caprimulgus, characterised by stiff bristles around the mouth, long pointed wings, a comb-like middle claw and patterned plumage. Adult males, and sometimes females, have white markings in the wing and tail, shown to serve as male quality indicators. Within the genus, the European nightjar forms a superspecies with the rufous-cheeked nightjar and the sombre nightjar, African species with similar songs. It is replaced further east in Asia by the jungle nightjar which occupies similar habitat.

Subspecies

There are six recognised subspecies, although the differences are mainly clinal; birds become smaller and paler in the east of the range and the males have larger white wing spots. Birds of intermediate appearance occur where the subspecies' ranges overlap.

The fossil record is deficient, but it is likely that these poorly defined subspecies diverged as global temperature rose over the last 10,000 years or so. Only one record of the species possibly dates back to the late Eocene.

Sign in to keep reading

7 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals