Lably
Skip to content

Potoo

Family of nocturnal birds of tropical Central and South America

  • 9 min read
  • 5 chapters
Northern potoo ( Nyctibius jamaicensis mexicanus ) Orange Walk, Belize
Charles J. Sharp · CC BY-SA 4.0

Related on Lably

Through Bird, South America and Europe

Potoos are nocturnal insectivores that lack the bristles around the mouth found in the true nightjars. They hunt from a perch like a shrike or flycatcher. During the day they perch upright on tree stumps, camouflaged to look like part of the stump. The single spotted egg is laid directly on the top of a stump.

In Argentina, they are known as kakuy or cacuy from Quechua meaning 'to remain'. In Bolivia they are called guajojo, for the sound of their call. In Brazil, Uruguay and Paraguay, they are called urutaú from Guarani guyra 'bird' and tau 'ghost'.

Evolution and taxonomy

The potoos today are exclusively found in the Americas, but they apparently had a much more widespread distribution in the past. Fossil remains of potoos dating from the Eocene have been found in Germany. A complete skeleton of the genus Paraprefica has been found in Messel, Germany. It had skull and leg features similar to those of modern potoos, suggesting that it may be an early close relative of the modern potoos. Because the only fossils other than these ancient ones that have been found are recent ones of extinct species, it is unknown if the family once had a global distribution which has contracted, or if the distribution of the family was originally restricted to Europe and has shifted to the Americas.

A 1996 study of the mitochondrial DNA of the potoos supported the monophyly of the family although it did not support the previous assumption that it was closely related to the oilbirds. The study also found a great deal of genetic divergence between the species, suggesting that these species are themselves very old. The level of divergence is the highest of any genus of birds, being more typical of the divergence between genera or even families. The northern potoo was for a long time considered to be the same species as the common potoo, but the two species have now been separated on the basis of their calls. In spite of this there is no morphological way to separate the two species.

The family Nyctibiidae was introduced (as Nyctibie) in 1853 by the French naturalists Jean-Charles Chenu and Œillet des Murs. Prior to this, its species were classified in the Caprimulgidae.

Species

The family Nyctibiidae contains seven species in two genera:

  • Family Nyctibiidae Chenu & Des Murs, 1851
    • Subfamily Nyctibiinae Chenu & Des Murs, 1851
      • Genus Phyllaemulor Costa, Whitney, Braun, White, Silveira & Cleere 2018
        • Rufous potoo, Phyllaemulor bracteatus (Gould 1846)
      • Genus Nyctibius Vieillot 1816
        • Great potoo, Nyctibius grandis (Gmelin 1789)
        • Long-tailed potoo, Nyctibius aethereus (zu Wied-Neuwied 1820)
        • Northern potoo, Nyctibius jamaicensis (Gmelin 1789)
        • Common potoo or lesser potoo, Nyctibius griseus (Gmelin 1789)
        • Andean potoo, Nyctibius maculosus Ridgway 1912
        • White-winged potoo, Nyctibius leucopterus (zu Wied-Neuwied 1821)

Prior to 2018, Nyctibius was considered the only extant genus within the Nyctibiidae; however, a study that year found a deep divergence between the rufous potoo and all other species in the genus, leading it to be described in the new genus Phyllaemulor and expanding the number of genera within the family. This was followed by the International Ornithological Congress in 2022.

In addition, the fossil genus Paraprefica, the only member of the extinct subfamily Parapreficinae, is known from the Eocene of Germany (the Messel pit), marking the earliest fossil evidence of potoos. The fossil genus Euronyctibius, from the Oligocene of France, was formerly considered a potoo, but analysis supports it instead being a close relative of the oilbird (family Steatornithidae).

Sign in to keep reading

4 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals