Lably
Skip to content

Western jackdaw

Species of bird in the crow family Corvidae

  • 24 min read
  • 7 chapters
Nordic jackdaw (Coloeus monedula monedula) standing among decaying leaves. Kawka północnej odmiany (Coloeus monedula monedula) stojąca pośród butwiejących liści.
hedera.baltica from Wrocław, Poland · CC BY-SA 2.0

Related on Lably

Through Omnivore, Invertebrate and Food loss and waste

Measuring 34–39 centimetres (13–15 in) in length, the western jackdaw is a black-plumaged bird with a grey nape and distinctive pale iris. It is gregarious and vocal, living in small groups with a complex social structure in farmland, open woodland, on coastal cliffs, and in urban settings. Like its relatives, jackdaws are intelligent birds, and have been observed using tools. An omnivorous and opportunistic feeder, it eats a wide variety of plant material and invertebrates, as well as food waste from urban areas. Western jackdaws are monogamous and build simple nests of sticks in cavities in trees, cliffs, or buildings. About five pale blue or mint green eggs with brown to grey speckles are laid and incubated by the female. The young fledge in four to five weeks.

Systematics

Etymology

The western jackdaw was one of the many species originally described by Carl Linnaeus in his 18th century work Systema Naturae. Owing to its supposed fondness for picking up coins, Linnaeus gave it the binomial name Corvus monedula, choosing the specific name mǒnēdŭla, which is derived from moneta, the Latin stem of the word "money". Jackdaws are now placed in the genus Coloeus, from the Ancient Greek κολοιός (koloios) for jackdaw, while most older works retained the two jackdaw species in Corvus.

Old English had a wide range of words that could denote jackdaws, most of which were to some extent onomatopoeic, imitating the western jackdaw's call. Several, however, are first attested only in the names of places and people and might have denoted other corvids as well as or instead of jackdaws. The terms included cā (found, for example, in the place-names Cawood and Kaber, which in Scottish and north English dialects became ka or kae, and in more southerly accents co, coo, and coe) and cawe or cāwe. As many as three jackdaw-words seem to have derived from a proto-Indo-European root */gewH-/ meaning something like "call, cry out": ċēo and ċēawe (both no longer used), along with *ċēoh, which became modern English chough. Chough now refers to corvids of the genus Pyrrhocorax: the red-billed chough (Pyrrhocorax pyrrhocorax), formerly particularly common in Cornwall, became known initially as the "Cornish chough" and then just the "chough", the name transferring from one species to the other. Yet Chaucer sometimes used chough to refer to the western jackdaw, as perhaps did Shakespeare in Hamlet (although there has been debate about which species he was referring to). There is also some evidence for a noun ċeahhe, etymologically meaning "cackler".

The word daw, widely used for the western jackdaw, is first attested as a word in its own right in English only in the late fifteenth century, but cognate words in other Germanic languages (such as Old High German tāha, Middle High German tāhe or tāchele, and modern German Dahle or Dohle, alongside dialectal Tach, Dähi, Däche and Dacha) show that *dāw must have existed in Old English. Daw is probably first attested in English as part of the compound nouns cādāc (first attested in 843) and caddow (first attested around 1440). It is thought to be of onomatopoeic origin, imitating one of the jackdaw's commonest calls.

Daw became the basis of today's common name jackdaw, first attested in the 16th century. This is thought to be a compound of daw with the forename Jack, used in animal names to signify a small form (e.g. jack snipe) or laddish behaviour, or as an onomatopoeic representation of the jackdaw's metallic chyak call.

Other names in English dialects are numerous. Other dialectal or obsolete names include caddesse, cawdaw, caddy, chauk, college-bird, jackerdaw, jacko, ka-wattie, chimney-sweep bird (from their nesting propensities), and sea-crow (from the frequency with which they are found on coasts). It was also frequently known quasi-nominally as Jack.

An archaic collective noun for a group of jackdaws is a "clattering". Another name for a flock is a "train".

Taxonomy

A study in 2000 found that the genetic distance between western jackdaws and the other members of Corvus was greater than that within the rest of the genus. This led Pamela Rasmussen to reinstate the genus name Coloeus, created by Johann Kaup in 1829, in her Birds of South Asia (2005), a treatment also used in a 1982 systematic list in German by Hans Edmund Wolters. A study of corvid phylogeny undertaken in 2007 compared DNA sequences in the mitochondrial control region of several corvids. It found that the western jackdaw, and the closely related Daurian jackdaw (C. dauuricus) of eastern Russia and China, were basal to the core Corvus clade. The names Coloeus monedula and Coloeus dauuricus have since been adopted by the International Ornithological Congress in their official list. The two species of jackdaw have been reported to hybridise in the Altai Mountains, southern Siberia, and Mongolia. Analysis of the mitochondrial DNA of specimens of the two species from their core ranges show them to be genetically distinct.

Subspecies

There are four recognised subspecies of the western jackdaw. All the European subspecies intergrade where their populations meet. C. m. monedula intergrades into C. m. soemmerringii in a transition zone running from Finland south across the Baltic and eastern Poland to Romania and Croatia.

  • The Nordic jackdaw (C. m. monedula) (Linnaeus, 1758), the nominate subspecies, is found in eastern Europe. Its range extends across Scandinavia, from southern Finland south to Esbjerg and Haderslev in Denmark, through eastern Germany and Poland, and south across eastern central Europe to the Carpathian Mountains and northwestern Romania, Vojvodina in northern Serbia, and Slovenia. It breeds in south-eastern Norway, southern Sweden, and northern and eastern Denmark, with occasional wintering in England and France. It has been recorded as a rare vagrant to Spain. It has a pale nape and sides of the neck, a dark throat, and a light grey partial collar of variable extent.
  • The Western Eurasian jackdaw (C. m. spermologus) (Vieillot, 1817) occurs in western, central and southern Europe and North Africa, from the British Isles, the Netherlands and the Rhineland in the north, through western Switzerland into Italy in the southeast, and the Iberian peninsula and Morocco in the south. It winters in the Canary Islands and Corsica. The name "spermologus" comes from the Greek σπερμολόγος, a picker of seeds. It is darker in colour than the other subspecies and lacks the whitish border at the base of the grey nape.
  • The Eastern Eurasian jackdaw (C. m. soemmerringii) (Fischer von Waldheim, 1811) is found in northeastern Europe and northern and central Asia from the former Soviet Union to Lake Baikal and northwestern Mongolia and south to Turkey, Israel and the eastern Himalayas. Its southwestern limits are Serbia and southern Romania. It winters in Iran and northern India (Kashmir). Johann Fischer von Waldheim described this taxon as Corvus soemmerringii in 1811, noting its differences from populations in western Europe. Its subspecific name was given in honour of the German anatomist Samuel Thomas von Sömmerring. It is distinguished by the nape and the sides of the neck being paler, creating a contrasting black crown and lighter grey part collar.
  • The Algerian jackdaw (C. m. cirtensis) (Rothschild and Hartert, 1912) is found in Morocco and Algeria in Northwest Africa. It was also formerly found in Tunisia. The name "cirtensis" refers to the ancient city of Cirta in Numidia. The plumage is duller and more uniformly dark grey than the other subspecies, with the paler nape less distinct.

Sign in to keep reading

6 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals