Lably
Skip to content

Related on Lably

Through Invertebrate and Central Asia

The choughs have black plumage and brightly coloured legs, feet and bills and are resident in the mountains and rocky sea-cliffs of southern Eurasia and North Africa. They have long broad wings and perform spectacular aerobatics. Both species pair for life and display fidelity to their breeding sites, which are usually caves or crevices in a cliff face. They build a lined stick nest and lay three to five eggs. They feed, usually in flocks, on short grazed grassland, taking mainly invertebrate prey, supplemented by vegetable material or food from human habitation, especially in winter.

Changes in agricultural practices, which have led to local population declines and range fragmentation, are the main threats to this genus, although neither species is threatened globally.

Taxonomy

There are just two species in the genus, red-billed chough and alpine chough. The first to be described was the red-billed chough, named as Upupa pyrrhocorax by Linnaeus in his Systema Naturae in 1758. His genus Upupa contained species that had a long curved bill and a short blunt tongue. These included the northern bald ibis and the hoopoe, birds now known to be completely unrelated to the choughs.

The Alpine chough was described as Corvus graculus by Linnaeus in the 1766 edition of the Systema Naturae. Although Corvus is the crow genus to which the choughs' relatives belong, the English ornithologist Marmaduke Tunstall considered the chough to be sufficiently distinct to be moved to the a genus, Pyrrhocorax, which he described in his 1771 Ornithologia Britannica. The genus name is derived from Ancient Greek purrhos (πύρρος, "flame-coloured") and korax (κόραξ, "Raven, crow").

The fossil record from the Pleistocene of Europe includes a form similar to the Alpine chough, and sometimes categorised as an extinct subspecies of that bird, and a prehistoric form of the red-billed chough, P. p. primigenius. There are eight generally recognised extant subspecies of red-billed chough, and two of Alpine, although all differ only slightly from the nominate forms. The greater subspecies diversity in the red-billed species arises from an early divergence of the Asian and geographically isolated Ethiopian races from the western forms.

Traditionally, the closest relatives of the choughs have been thought to be the jackdaws Coloeus and the typical crows Corvus, but more recent genetic studies have suggested the choughs are basal to a group of Asian jay genera (Crypsirina, Dendrocitta, Platysmurus, Temnurus), or most recently, basal in the entire Corvidae. The genus Pyrrhocorax species differ from Corvus in that they have brightly coloured bills and feet, smooth, not scaled tarsi, and very short, dense nasal feathers. Choughs have uniformly black plumage, lacking any paler areas as seen in some of their relatives.

The two Pyrrhocorax are the main hosts of two specialist chough fleas, Frontopsylla frontalis and F. laetus, not normally found on other corvids.

Etymology

"Chough" was originally an alternative onomatopoeic name for the jackdaw (Coloeus monedula) based on its call. The similar red-billed chough, formerly particularly common in Cornwall, became known initially as "Cornish chough" and then just "chough", the name transferring from one species to the other.

The Australian white-winged chough (Corcorax melanorhamphos), despite its similar shape and habits, is in a separate family Corcoracidae only moderately related to the Corvidae and not notably to the true choughs, and is an example of convergent evolution.

Sign in to keep reading

5 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals