Lably
Skip to content

Nuthatch

Genus of small passerine birds

  • 12 min read
  • 6 chapters
A Eurasian Nuthatch at the Rouge Cloître estate in the Sonian Forest, near Brussels, Belgium.
Serge Ninanne · CC BY-SA 2.0

Related on Lably

Through South Asia, North America and Deforestation

Most nuthatches breed in the temperate or montane woodlands of the Northern Hemisphere, although two species have adapted to rocky habitats in the warmer and drier regions of Eurasia. However, the greatest diversity is in Southern Asia, and similarities between the species have made it difficult to identify distinct species. All members of this genus nest in holes or crevices. Most species are non-migratory and live in their habitat year-round, although the North American red-breasted nuthatch migrates to warmer regions during the winter. A few nuthatch species have restricted ranges and face threats from deforestation.

Nuthatches are omnivorous, eating mostly insects, nuts, and seeds. They forage for insects hidden in or under bark by climbing along tree trunks and branches, sometimes upside-down. They forage within their territories when breeding, but they may join mixed feeding flocks at other times.

Their habit of wedging a large food item in a crevice and then hacking at it with their strong bills gives this group its English name.

Taxonomy

The nuthatch family, Sittidae, was described by René-Primevère Lesson in 1828.

Sometimes the wallcreeper (Tichodroma muraria), which is restricted to the mountains of southern Eurasia, was placed in the same family as the nuthatches, but in a separate subfamily "Tichodromadinae", in which case the nuthatches were classified in the subfamily "Sittinae". However, the wallcreeper is now placed in a separate family, the Tichodromadidae. The wallcreeper is intermediate in its morphology between the nuthatches and the treecreepers, but its appearance, the texture of its plumage, and the shape and pattern of its tail suggest that it is closer to the nuthatches.

The next closest relatives to nuthatches after the wallcreeper, are the treecreepers (Certhiidae) and spotted creepers (Salpornithidae), with these families placed in a larger grouping with the wrens (Troglodytidae) and gnatcatchers (Polioptilidae). This superfamily, the Certhioidea, is proposed on phylogenetic studies using mitochondrial and nuclear DNA, and was created to cover a clade of families removed from a larger grouping of passerine birds, the Sylvioidea.

The nuthatch vanga of Madagascar (formerly known as the coral-billed nuthatch) and the sittellas from Australia and New Guinea were once placed in the nuthatch family because of similarities in appearance and lifestyle, but they are not closely related. The resemblances arose via convergent evolution to fill an ecological niche.

Genus name

The nuthatches are all in the genus Sitta Linnaeus, 1758, a name derived from σίττη : síttē, Ancient Greek for this bird.

The English term nuthatch refers to the propensity of some species to wedge nuts or other large seeds in a crack and hack at it with their strong bills.

Species boundaries

In the 20th century and earlier, species boundaries in the nuthatches were sometimes difficult to define. The red-breasted nuthatch, Corsican nuthatch and Chinese nuthatch have breeding ranges separated by thousands of kilometres, but are similar in habitat preference, appearance and song. They were formerly considered to be one species, but are now split into three and comprise a superspecies along with Krüper's and Algerian nuthatches. Unusually for nuthatches, all five species excavate their own nests.

The Eurasian, chestnut-vented, Kashmir and chestnut-bellied nuthatches form another superspecies and replace each other geographically across Asia. They are currently considered to be four separate species, but the south Asian forms were once believed to be a subspecies of the Eurasian nuthatch. A recent change in this taxonomy is a split of the chestnut-bellied nuthatch into three species, namely the Indian nuthatch, Sitta castanea, found south of the Ganges, the Burmese nuthatch, Sitta neglecta, found in southeast Asia, and the chestnut-bellied nuthatch sensu stricto, S. cinnamoventris, which occurs in the Himalayas. Mitochondrial DNA studies have demonstrated that the white-breasted northern subspecies of Eurasian nuthatch, S. (europea) arctica, is distinctive, and also a possible candidate for full species status. This split has been accepted by the British Ornithologists' Union.

A 2006 review of Asian nuthatches suggested that there are still unresolved problems in nuthatch taxonomy and proposed splitting the genus Sitta. This suggestion would move the red- and yellow-billed south Asian species (velvet-fronted, yellow-billed and sulphur-billed nuthatches) to a new genus, create a third genus for the blue nuthatch, and possibly a fourth for the beautiful nuthatch.

The fossil record for this group appears to be restricted to a foot bone of an early Miocene bird from Bavaria which has been identified as an extinct representative of the climbing Certhioidea, a clade comprising the treecreepers, wallcreeper and nuthatches. It has been described as Certhiops rummeli. Two fossil species have been described in the genus Sitta: S. cuvieri Gervais, 1852 and S. senogalliensis Portis, 1888, but they probably do not belong to nuthatches.

Sign in to keep reading

5 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals