Lably
Skip to content

Blue nuthatch

Species of small passerine bird

  • 8 min read
  • 5 chapters

Related on Lably

Through Species, Invertebrate and Binomial nomenclature

The blue nuthatch's ecology is poorly known, but it feeds on small invertebrates found on trees; reproduction takes place from April to June or July. It also forages in mixed-species flocks in larger groups. They can be found in the Malay Peninsula and on the islands of Sumatra and Java in Indonesia, where it inhabits subtropical or tropical moist lowland forest and subtropical or tropical moist montane forest above 900 m (3,000 ft) in altitude.

Three subspecies are accepted: S. a. expectata, S. a. nigriventer and S. a. azurea, which differ chiefly in the colour of their mantles, chests and bellies. The species' closest relatives are the velvet-fronted nuthatch (S. frontalis), the yellow-billed nuthatch (S. solangiae) and the sulphur-billed nuthatch (S. oenochlamys). The population of the species has not been determined but the species appears to be at low risk of extinction because of the extent of its distribution. It has been classified as of least concern by the International Union for Conservation of Nature.

Taxonomy

The blue nuthatch was first described in 1830 under its current binomial name, Sitta azurea, by the French naturalist René Primevère Lesson (1794–1849). Sitta is derived from the Ancient Greek name for nuthatches, σίττη, sittē. The genus has occasionally been divided into seven subgenera, of which the blue nuthatch is placed alone in Poecilositta (Buturlin 1916).

The name "nuthatch", first recorded in 1350, is derived from "nut" and a word probably related to "hack", since these birds hack at nuts they have wedged into crevices.

The nuthatches constitute a genus, Sitta, of small passerine birds in the family Sittidae, typified by short, compressed wings and short, square tails with 12 feathers, a compact body, longish pointed bills, strong toes with long claws, and behaviourally, by their unique head-first manner of descending tree trunks. Most nuthatches have blue-grey upperparts and a black eyestripe. In 2006, the ornithologist Edward C. Dickinson proposed splitting Sitta in multiple genera on the basis of distinct morphological traits. He suggested as candidates the velvet-fronted nuthatch (Sitta frontalis) and the blue nuthatch, the morphology of which he describes as "rather aberrant ... in spite of a character trait (white edges to wing feathers) shared with Sitta formosa", and that doing so might, in turn, require the beautiful nuthatch (S. formosa) to be split off as well. He stated, however, that a molecular study would be warranted prior to any re-classification.

In 2014, Eric Pasquet and colleagues published a phylogeny based on examination of nuclear and mitochondrial DNA of 21 nuthatch species. The position of the blue nuthatch within the genus was not established with certainty, having a far lower correlation than many others in the model. Nevertheless, under the findings the species appears best represented by a clade comprising the velvet-fronted nuthatch and the sulphur-billed nuthatch S. oenochlamys (and presumably also the very similar yellow-billed nuthatch S. solangiae, which remains untested). These tropical Asian nuthatches are themselves a sister clade to one comprising the subgenus Sitta (Micrositta) (sometimes called the S. canadensis group), along with the brown-headed nuthatch (S. pusilla) and the pygmy nuthatch (S. pygmaea). These results were confirmed by a further study in 2020 by Martin Päckert and colleagues.

Subspecies

Three subspecies of blue nuthatch are accepted:

  • S. a. expectata (Hartert, 1914), described in 1914 by German ornithologist Ernst Hartert as Callisitta azurea expectata from a holotype from the Semangko Pass in Pahang on the Malay Peninsula; it is also found in Sumatra;
  • S. a. nigriventer (Robinson & Kloss, 1919), described in 1919 by British zoologists Herbert Robinson and Cecil Kloss as Poliositta azurea nigriventer from a holotype from Mount Gede in West Java, Indonesia. The British ornithologist William Swainson had earlier described it under the name Dendrophila flavipes in 1838, but this name was little used subsequently, and can be considered a nomen oblitum ("forgotten name");
  • S. a. azurea (Lesson, 1830) the nominate subspecies, was described in 1830 by René Lesson from a specimen possibly from the Arjuno-Welirang stratovolcano; inhabits central and eastern Java.

Sign in to keep reading

4 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals