Lably
Skip to content

Przevalski's nuthatch

Small passerine bird endemic to southeastern Tibet and west central China

  • 8 min read
  • 5 chapters

Related on Lably

Through Bird, Morphology (biology) and Endemism

The bird is endemic to areas in southeastern Tibet and west central China, including eastern Qinghai, Gansu and Sichuan, inhabiting coniferous montane forest of spruce (Picea) and fir (Abies). The altitude at which it nests varies according to locality, but typically is from 2,250–4,500 m (7,380–14,760 ft). The species was first described in 1891 from a specimen collected in China's Haidong Prefecture. The common name and Latin binomial commemorate the Russian explorer Nikolay Przhevalsky, who first recorded the species in 1884. Little is known about its ecology, which is probably comparable to that of other nuthatches.

It was given the rank of full species (separate from the white-cheeked nuthatch) in 2005 in Pamela C. Rasmussen's Birds of South Asia. The Ripley Guide. Other authorities followed suit; phylogenetic studies in 2014 and 2020 found it to be one of a basal pair, with S. leucopsis, of the nuthatch evolutionary tree out of all species examined, dispelling a hypothesis that S. przewalskii could be related S. carolinensis.

Taxonomy

The nuthatches constitute a genus Sitta of small passerine birds in the family Sittidae. Nuthatches are typified by short, compressed wings and short, square 12-feathered tails, compact bodies, longish pointed bills, strong toes with long claws, and behaviourally, by their unique head-first manner of descending tree trunks. Most nuthatches have blue-grey upperparts and a black eyestripe. One notable feature of Przevalski's nuthatch is that it lacks the eyestripe common to most nuthatch species.

Sitta is derived from the Ancient Greek name for nuthatches, σίττη, sittē. "Nuthatch", first recorded in 1350, is derived from "nut" and a word probably related to "hack", since these birds hack at nuts they have wedged into crevices.

Sitta przewalskii was first described scientifically in 1891 by the Russian ornithologists Mikhail Mikhailovich Berezovsky and Valentin Bianchi based on a specimen obtained in the Haidong Prefecture in Eastern Qinghai. The common name and Latin binomial commemorate the Russian explorer Nikolay Przhevalsky, who found the species in Tibet in 1884 and dubbed it "Sitta eckloni" without providing adequate description, rendering it a nomen nudum. Though the native ranges of Sitta przewalskii and S. leucopsis (white-cheeked nuthatch) are separated from each other by almost 1,500 km (930 mi), Przevalski's nuthatch was described as closely related to the white-cheeked nuthatch, and was thereafter often considered and treated as conspecific, as a subspecies of S. leucopsis.

In 1996, the Oriental Bird Club split the species from S. leucopsis in its checklist An Annotated Checklist of the Birds of the Oriental Region; this was followed in 2005 by the Birds of South Asia. The Ripley Guide, the journal BirdingAsia in 2007, and by the International Ornithological Congress, and the Handbook of the Birds of the World. No subspecies of S. przewalskii itself have been identified.

In 2014, Eric Pasquet et al. published a phylogeny based on examination of nuclear and mitochondrial DNA of 21 nuthatch species. Though S. leucopsis was not included in the study, it found that within the nuthatch group covered, S. przewalskii is basal in the nuthatch evolutionary family tree, and thus "sister to all other nuthatches, without any close relatives".

A fuller study in 2020 by Martin Päckert et al. incorporated both S. przewalskii and S. leucopsis; this confirmed that the two species are closely related, and are a basal pair in the genus. Their time-calibrated study demonstrated a roughly 2–3 million year divergence between them, similar to that between many other universally accepted species in the genus, and a roughly 8–13 million year separation between this species pair and the rest of the genus.

Sign in to keep reading

4 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals