Lably
Skip to content

Tit (bird)

Family of small passerine birds

  • 8 min read
  • 5 chapters
Great & Blue tit - Dumfries & Galloway
caroline legg · CC BY 2.0

Related on Lably

Through Mouse, Species and Beak

Eurasian and African members of this family are referred to as "tits", while North American species are called either "chickadees" (onomatopoeic, derived from their distinctive "chick-a dee dee dee" alarm call) or "titmouses", the latter being an older name that was used for all tits. The name titmouse is recorded from the 14th century, composed of the Old English name for the bird, mase (Proto-Germanic *maison, Dutch mees, German Meise), and tit, denoting something small. The former spelling, "titmose", was influenced by mouse in the 16th century. Emigrants to New Zealand presumably identified some of the superficially similar birds of the genus Petroica of the family Petroicidae, the Australian robins, as members of the tit family, giving them the title tomtit, although, in fact, they are not related.

These birds are mainly small, stocky, woodland species with short, stout bills. Some have crests. They range in length from 10 to 22 cm (3.9 to 8.7 in). They are adaptable birds, with a mixed diet including seeds and insects. Many species live around human habitation and come readily to bird feeders for nuts or seed, and learn to take other foods.

Description

With the exception of the three monotypic genera Sylviparus, Melanochlora, and Pseudopodoces, the tits are extremely similar in appearance, and have been described as "one of the most conservative avian families in terms of general morphology". The typical body length of adult members of the family is between 10 and 16 cm (3.9 and 6.3 in) in length; when the monotypic genera are added, this range is from 9 to 21 cm (3.5 to 8.3 in). In weight, the family ranges from 5 to 49 g (0.18 to 1.73 oz); this contracts to 7 to 29 g (0.25 to 1.02 oz) when the three atypical genera are removed. The majority of the variation within the family is in plumage, and particularly colour.

The bills of the tits are generally short, varying between stout and fine, depending on diet. The more insectivorous species have finer bills, whereas those that consume more seeds have stouter bills. It is said that tits are evolving longer beaks to reach into bird feeders. The most aberrant bill of the family is possessed by Hume's ground tit of Tibet and the Himalayas, which is long and decurved.

Sign in to keep reading

4 more chapters are free with a Lably account.

More in Organisms