Lably
Skip to content

Coal tit

Species of bird

  • 7 min read
  • 4 chapters

Related on Lably

Through Bird, Temperate climate and Species

Taxonomy and systematics

This species was first described by Carl Linnaeus in his landmark 1758 10th edition of Systema Naturae. Linnaeus' primary reference was his earlier Fauna Svecica, whose pre-binomial name Parus capite nigro: vertice albo, dorso cinereo, pectore albo ("black-headed tit with white nape, ash-grey back, white breast") became Parus ater. This name – meaning "dusky-black tit" – was simply adopted from older ornithological textbooks, ultimately going back to Conrad Gessner's 1555 Historia animalium. He gave no type locality except "Europe", but his original description refers to the population inhabiting Sweden (which is consequently included in the nominate subspecies today). The current genus name, is Ancient Greek peri plus the pre-existing genus Parus. The specific ater is Latin for "dull black".

The coal tit is placed in the genus Periparus, which was formerly widely considered a subgenus of Parus. Following the publication of a detailed molecular phylogenetic analysis in 2013, the genus Parus was split into several resurrected genera. Periparus was shown to be more closely related to the Poecile tits and chickadees than to the great tit and its relatives.

Subspecies

A total of 21 subspecies of coal tit are currently accepted:

  • Periparus ater britannicus (Sharpe, RB; Dresser, HE, 1871) — Great Britain, and County Down in northeastern Ireland
  • Periparus ater hibernicus (Ingram, C, 1910) — Ireland (except far northeast)
  • Periparus ater ater (Linnaeus, C, 1758) — continental Europe to Siberia, Mongolia, Sakhalin, and northeastern China
  • Periparus ater vieirae (Nicholson, F, 1906) — Iberian Peninsula
  • Periparus ater sardus (Kleinschmidt, O, 1903) — Corsica and Sardinia
  • Periparus ater atlas (Meade-Waldo, EGB, 1901) — northern Morocco
  • Periparus ater ledouci (Malherbe, A, 1845) — northern Africa (northern Tunisia and northern Algeria)
  • Periparus ater cypriotes (Guillemard, FHH, 1888) — Cyprus
  • Periparus ater moltchanovi (Menzbier, MA, 1903) — Crimea
  • Periparus ater michalowskii (Bogdanov, MN, 1879) — Caucasus and Transcaucasia
  • Periparus ater derjugini Zarudny, NA; Loudon, HGG, 1903 — mountains of northeastern Turkey, western Georgia, and Black Sea coast of Russia
  • Periparus ater eckodedicatus (Martens, J; Tietze, DT; Sun Y, 2006) — southwestern to central China
  • Periparus ater phaeonotus (Blanford, WT, 1873) — southeastern Azerbaijan, northern Iran, and southwestern Turkmenistan
  • Periparus ater rufipectus (Severtsov, NA, 1873) — Kazakhstan (Tien Shan Mountains) to northwestern China (Xinjiang)
  • Periparus ater martensi (Eck, S, 1998) — Kali Gandaki area, central Nepal
  • Periparus ater melanolophus (Vigors, NA, 1831) — coniferous forest of eastern Afghanistan to western Nepal
  • Periparus ater aemodius (Blyth, E, 1845) — eastern Himalayas; northeastern Myanmar and Tibet
  • Periparus ater pekinensis (Verreaux, JP, 1868) — northeastern China (southern Liaoning to Shaanxi and Shantung Peninsula)
  • Periparus ater insularis (Hellmayr, CE, 1902) — southern Kuril Islands, Japan, and Jeju Islands (Korea)
  • Periparus ater kuatunensis (La Touche, JDD, 1923) — montane forest of southeastern China (Anhui, Fujian, and Zhejiang)
  • Periparus ater ptilosus (Ogilvie-Grant, WR, 1912) — Taiwan

The differences in colouration are quite pronounced in some of them, while the differences in size are more subtle. Coal tits from Asia follow Bergmann's rule, being larger in colder regions. However, those from further west do not conform to this rule, as the birds from the uplands around the Mediterranean are larger than those from northern Europe. Across its range, the ratio of tail length to body length increases along a cline running from southwest to northeast.

The British race P. a. britannicus has an olive hue to its brownish-grey back plumage, distinguishing it from the continental European nominate subspecies P. a. ater and P. a. abietum in which the back is bluish grey without a hint of green or brown. The Irish race P. a. hibernicus is distinguished from britannicus by the pale sulphur-yellow cheeks, breast and belly. It also has a paler rump due to light fringes of the uppertail coverts, and a larger bill than its relatives from Britain and the Continent.

The North African race P. a. ledouci has yellow underparts and cheeks, and the Cypriot P. a. cypriotes has a buff tinge to its upperparts and deep buff underparts. Asian subspecies are generally rather dusky brownish except for the black-and-white head; they include among others P. a. michalowskii of the Caucasus, P. a. phaeonotus of Iran, or the Himalayan coal tit P. a. aemodius of southwestern China.

The black-crested tit (P. a. melanolophus, also known as the spot-winged tit) is a unique subspecies from South Asia that was formerly considered a distinct species from the coal tit. Due to similar vocalisations and behaviour, as well as paraphyly of the traditional coal tit if the black-crested tit is excluded, the two are now considered conspecific. It intergrades with the coal tit subspecies P. a. aemodius in western Nepal, and looks like a crested, darker version of the nominate subspecies.

Sign in to keep reading

3 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals