Lably
Skip to content

Eurasian chaffinch

Species of bird

  • 13 min read
  • 7 chapters

Related on Lably

Through Bird, Binomial nomenclature and Crop (anatomy)

The chaffinch breeds in much of Europe, across the Palearctic to Siberia. The female builds a nest with a deep cup in the fork of a tree. The clutch is typically four or five eggs, which hatch in about 13 days. The chicks fledge in around 14 days, but are fed by both adults for several weeks after leaving the nest. Outside the breeding season, chaffinches form flocks in open countryside and forage for seeds on the ground. During the breeding season, they forage on trees for invertebrates, especially caterpillars, and feed these to their young. They are partial migrants; birds breeding in warmer regions are sedentary, while those breeding in the colder northern areas of their range winter further south.

The eggs and nestlings of the chaffinch are taken by a variety of mammalian and avian predators. Its large numbers and huge range mean that chaffinches are classed as of least concern by the International Union for Conservation of Nature.

Taxonomy

The Eurasian chaffinch was described by the Swedish naturalist Carl Linnaeus in 1758 in the 10th edition of his Systema Naturae under its current binomial name, Fringilla coelebs. Fringilla is the Latin word for finch, while coelebs, a variant of caelebs, means unmarried or single (as in celibate). Linnaeus remarked that during the Swedish winter, only the female birds migrated south through Belgium to Italy.

The English name comes from the Old English ceaffinc, where ceaf is "chaff" and finc "finch". Chaffinches were likely given this name because after farmers thresh their crops, these birds sometimes spend weeks picking through heaps of discarded chaff for grain. The chaffinch is one of the many birds depicted in the marginal decoration of the 15th-century English illuminated manuscript the Sherborne Missal. The English naturalist William Turner described the Eurasian chaffinch in his book on birds Avium praecipuarum, published in 1544. Although the text is in Latin, Turner gives the English name as chaffinche and lists two folk names: sheld-appel and spink. The word sheld is a dialectal word meaning pied or multicoloured (as in shelduck). Appel may be related to Alp, an obsolete word for a bullfinch. The name spink is probably derived from the bird's call note. The names spink and shell apple are among the many folk names listed for the common chaffinch by Reverend Charles Swainson in his Provincial Names and Folk Lore of British Birds (1885).

The Fringillidae are chiefly seed-eaters with stout conical bills. They have similar skull morphologies, nine large primaries, 12 tail feathers and no crop. In all species, the female builds the nest, incubates the eggs, and broods the young. Finches are divided into two subfamilies, the Carduelinae, containing around 28 genera with 141 species and the Fringillinae containing a single genus, Fringilla, with four species: the common chaffinch (F. coelebs), the Gran Canaria blue chaffinch (F. polatzeki), the Tenerife blue chaffinch (F. teydea), and the brambling (F. montifringilla). Fringilline finches raise their young almost entirely on arthropods, while the cardueline finches raise their young on regurgitated seeds.

Subspecies

A number of subspecies of the Eurasian chaffinch have been described, based principally on the differences in the pattern and colour of the adult male plumage.

Within the "coelebs group", the gradual clinal variation over the large geographic range and the extensive intergradation means that the geographical limits and acceptance of the various subspecies varies between authorities. The International Ornithologists' Union lists 11 subspecies from this group, whereas Peter Clement in the Birds of the World lists seven and considers the features of the subspecies balearica (Mallorca), caucasica (the southern Caucasus), schiebeli (southern Greece, Crete and western Turkey), and tyrrhenica (Corsica) to fall within the variation of the nominate subspecies. He also suggests that the subspecies alexandrovi, sarda, solomkoi, and syriaca may represent variations of the nominate subspecies.

The authors of a 2009 molecular phylogenetic study on the three subspecies that were recognised on the Canary Islands concluded that they are sufficiently distinct in both genotype and phenotype to be considered as separate species within the genus Fringilla. They also proposed a revised distribution of the subspecies on the islands in which the birds on La Palma (palmae) and El Hierro (ombrioso) are grouped together as a single subspecies, while the current canariensis subspecies is split into two, with one subspecies occurring only on Gran Canaria and the other on La Gomera and Tenerife. The results of a study published in 2018 confirmed the earlier findings. The authors formerly described the Gran Canaria variety as a subspecies and coined the trinomial name Fringilla coelebs bakeri.

coelebs group

Sign in to keep reading

6 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals