Lably
Skip to content

Related on Lably

Through Pelagic zone, Island and Burrow

Procellariiformes are colonial, mostly nesting on remote, predator-free islands. The larger species nest on the surface, while most smaller species nest in natural cavities and burrows. They exhibit strong philopatry, returning to their natal colony to breed and returning to the same nesting site over many years. Procellariiforms are monogamous and form long-term pair bonds that are formed over several years and may last for the life of the pair. A single egg is laid per nesting attempt, and usually a single nesting attempt is made per year, although the larger albatrosses may only nest once every two years. Both parents participate in incubation and chick rearing. Incubation times are long compared to other birds, as are fledging periods. Once a chick has fledged there is no further parental care. Birds of this order generally have long lifespans spanning multiple decades; the world's oldest known bird, Wisdom, is now around 75 years old.

Procellariiformes have had a long relationship with humans, with the albatrosses in particular have been the subject of numerous cultural depictions. They have been important food sources for many people, and continue to be hunted as such in some parts of the world. Procellariiforms include some of the most endangered bird taxa, with many species threatened with extinction due to introduced predators in their breeding colonies, marine pollution and the danger of fisheries by-catch. Scientists, conservationists, fishermen, and governments around the world are working to reduce the threats posed to them, and these efforts have led to the signing of the Agreement on the Conservation of Albatrosses and Petrels, a legally binding international treaty signed in 2001.

Nomenclature

The name "tubenoses", which may be used to refer to all members of this clade, refers to the "naricorns" or bony nostrils that distinguish these birds from other groups.

The word petrel (first recorded in that spelling 1602) comes from likely earlier (though not recorded until 1676) pitteral or pittrel, and refers to the way the storm petrel patters with its feet over the sea surface. The English explorer William Dampier wrote the bird was so called from its way of flying with its feet just skimming the surface of the water, recalling Saint Peter's walk on the sea of Galilee (Matthew xiv.28), being formed in English as a diminutive of Peter (< Old French: Peterelle (?) < Late Latin: Peterellus < Late Latin: Petrus < Ancient Greek: Πέτρος, romanized: Petros < Ancient Greek: πέτρα, romanized: petra = "stone"); this connection is however due to later speculation.

Taxonomy

The order Procellariiformes was named by German anatomist Max Fürbringer in 1888. The word comes from the Latin word procella, which means a violent wind or a storm, and -iformes for order. Until the beginning of the 20th century, the family Hydrobatidae was named Procellariidae, and the family now called Procellariidae was rendered "Puffinidae". The order itself was called Tubinares. A major early work on this group is Frederick DuCane Godman's Monograph of the Petrels, five fascicles, 1907–1910, with figures by John Gerrard Keulemans.

Phylogenetic studies based on genetics have repeatedly proven this order to be a natural grouping, being monophyletic. In the Sibley-Ahlquist taxonomy, the tubenoses were included in a greatly enlarged order "Ciconiiformes". This taxonomic treatment was almost certainly erroneous, but its assumption of a close evolutionary relationship with other "higher waterbirds" – such as loons (Gaviiformes) and penguins (Sphenisciformes) – appears to be correct. The procellariiforms are most closely related to penguins, having diverged from them about 60 million years ago.

The diving petrels in the genus Pelecanoides were formerly placed in their own family Pelecanoididae. When genetic studies found that they were embedded within the family Procellariidae, the two families were merged.

All the storm petrels were once placed in the family Hydrobatidae but genetic data indicated that Hydrobatidae consisted of two deeply divergent clades that were not sister taxa. In 2018 the austral storm petrels were moved to the new family Oceanitidae. The northern storm petrels in the family Hydrobatidae are more closely related to the family Procellariidae than they are to the austral storm petrels in the family Oceanitidae.

Earlier molecular phylogenetic studies found the family Oceantidae containing the austral storm petrels as the most basal with differing branching topologies for other three families. More recent large-scale studies have found a consistent pattern with the albatross family Diomedeidae as the most basal and Hydrobatidae sister to Procellariidae.

There are 147 living species of procellariiform worldwide, and the order is divided into four extant families, with a fifth prehistorically extinct:

  • Family Diomedeidae (albatrosses) are very large seabirds with a large strong hooked bill. They have strong legs, enabling them to walk well on land.
  • Family Oceanitidae (Austral storm petrels) are among the smallest seabirds, with fluttering flight and long but weak legs. Most have dark upperparts and a white underside.
  • Family Hydrobatidae (northern storm petrels) are similar to the austral storm petrels but have longer more pointed wings and most species have forked tails.
  • Family Procellariidae (shearwaters, fulmarine petrels, gadfly petrels, and prions) are a varied group of small or medium-sized seabirds, the largest being the giant petrels. They are heavy for their size, with a high wing loading, so they need to fly fast. Most, except the giant petrels, have weak legs and are nearly helpless on land.
  • Family †Diomedeoididae (Early Oligocene – Early Miocene) is an extinct group that had narrow beaks and feet with wide, flat phalanges, especially on the fourth toe.

Fossils of a bird similar to a petrel from the Eocene have been found in the London Clay and in Louisiana. Diving petrels occurred in the Miocene, with a species from that family (Pelecanoides miokuaka) being described in 2007. The most numerous fossils from the Paleogene are those from the extinct family Diomedeoididae, fossils of which have been found in Central Europe and Iran.

Sign in to keep reading

3 more chapters are free with a Lably account.

More in Organisms