Lably
Skip to content

Northern rosella

  • 8 min read
  • 6 chapters

Related on Lably

Through Species, Australia and Bird

Found in woodland and open savanna country, the northern rosella is predominantly herbivorous, consuming seeds, particularly of grasses and eucalypts, as well as flowers and berries, but it may also eat insects. Nesting takes place in tree hollows. Although uncommon, the northern rosella is rated as least concern on the International Union for Conservation of Nature (IUCN)'s Red List of Threatened Species.

Taxonomy and naming

The northern rosella was first described as Psittacus venustus by German naturalist Heinrich Kuhl in 1820. The description was based on an illustration by Ferdinand Bauer from a specimen collected by Robert Brown in February 1803, during Matthew Flinders' voyage around the Australian coastline. The specific epithet is derived from the Latin venustus, meaning "charming, lovely or graceful". Dutch zoologist Coenraad Jacob Temminck published the name Psittacus brownii in honour of Brown in 1821, and Irish zoologist Nicholas Aylward Vigors transferred it (as P. brownii) to the genus Platycercus in 1827, describing it as the "most beautiful of the family". However, John Gould wrote in his 1865 work Handbook to the Birds of Australia that "Hitherto this bird has been known to ornithologists as Platycercus brownii, a specific appellation in honour of the celebrated botanist; but which, I regret to say, must give place to the prior one of venustus."

Gregory Mathews described the subspecies P. venustus hillii in 1910, collected by G.F. Hill from Napier Broome Bay in Western Australia. He noted that its cheeks had more blue and less white than the nominate subspecies. The Victoria River marks the border between this and the nominate subspecies. Animal taxonomist Arthur Cain treated the subspecies as synonymous to the nominate, as the only difference of which he knew was the colour of the cheeks, but conceded further evidence could prove them distinct. As well as the differences in cheek plumage, the two differ in that subspecies hillii has brighter yellow feathers on the breast and belly with thinner black edges, and a consistently longer and wider bill. A subspecies, P. venustus melvillensis from Melville Island, was described by Mathews in 1912, noting it to have blacker plumage on its back. It is now thought to be indistinguishable from the nominate subspecies.

"Northern rosella" has been designated the official English name by the International Ornithologists' Union (IOC). Early names used include Brown's rosella, parrot or parakeet for its collector, with Brown's parakeet remaining a name used in aviculture in Europe and the United Kingdom, and smutty rosella, parrot or parakeet, from its dark plumage. Gould reported in 1848 that the latter was the local name used, and it was the most common name at the end of the 19th century. It was changed—possibly through bowdlerisation—to sooty parrot by the Royal Australasian Ornithologists Union (RAOU) in 1913. Bulawirdwird and Djaddokorddokord are two names from the Kunwinjku language of the western Arnhem Land.

One of six species of rosella in the genus Platycercus, the northern rosella and related eastern (P. eximius) and pale-headed rosella (P. adscitus) make up a "white-cheeked" lineage. A 1987 genetic study on mitochondrial DNA by Ovenden and colleagues found that the northern rosella was the earliest offshoot (basal) of a lineage that gave rise to the other white-cheeked forms. But a study with nuclear DNA by Ashlee Shipham and colleagues published in 2017 found that the eastern rosella was basal to the lineage that split into the pale-headed and northern rosellas, and hence, that non-sister taxa were able to hybridise among the rosellas.

Sign in to keep reading

5 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals