Lably
Skip to content

Piciformes

Order of birds

  • 3 min read
  • 3 chapters
Red-crowned woodpecker ( Melanerpes rubricapillus rubricapillus ) female, Tobago
Charles J. Sharp · CC BY-SA 4.0

Related on Lably

Through Bird, Woodpecker and Species

In general, the Piciformes are insectivorous, although the barbets and toucans mostly eat fruit and the honeyguides are unique among birds in being able to digest beeswax (although insects make up the bulk of their diet). Nearly all Piciformes have parrot-like zygodactyl feet—two toes forward and two back, an arrangement that has obvious advantages for birds that spend much of their time on tree trunks. An exception are a few species of three-toed woodpeckers. The jacamars aside, Piciformes do not have down feathers at any age, only true feathers. They range in size from the rufous piculet at 8 centimetres in length, and weighing 7 grams, to the toco toucan, at 63 centimetres long, and weighing 680 grams. All nest in cavities and have altricial young.

Taxonomy

The Galbulidae and Bucconidae are often separated into a distinct Galbuliformes order. Analysis of nuclear genes confirms that they form a lineage of their own, but suggests that they are better treated as a suborder. The other families form another monophyletic group of suborder rank, but the barbets were determined to be paraphyletic with regard to the toucans and hence, the formerly all-encompassing Capitonidae have been split up. The woodpeckers and honeyguides are each other's closest relatives. According to some researchers, the entire order Piciformes should be included as a subgroup in Coraciiformes.

The phylogenetic relationship between the nine families that make up the order Piciformes is shown in the cladogram below. The number of species in each family is taken from the list maintained by Frank Gill, Pamela C. Rasmussen and David Donsker on behalf of the International Ornithological Committee (IOC).

Sign in to keep reading

2 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals