Lably
Skip to content

Rose-ringed parakeet

Species of bird

  • 12 min read
  • 8 chapters

Related on Lably

Through Africa, Indian subcontinent and Deforestation

The species is listed as least concern by the International Union for Conservation of Nature (IUCN) because its population appears to be increasing, but its popularity as a pet and unpopularity with farmers have reduced its numbers in some parts of its native range.

One of the few parrot species that have successfully adapted to living in disturbed habitats, it has withstood the onslaught of urbanisation and deforestation. As a popular pet species, escaped birds have colonised a number of cities around the world, including populations in northern and western Europe. They can live in a variety of climates outside their native range, and are able to survive low winter temperatures in northern Europe.

Taxonomy

Four subspecies are recognised, with two in Africa and two in Asia. While they differ little in plumage, genetic evidence from studies in 2004, and 2016–2019, suggest they should probably be treated in two separate species, as the African and Asian populations are paraphyletic with respect to the Echo parakeet P. eques of Mauritius and (formerly) Réunion; the Asian populations are more closely related to P. eques than they are to African P. krameri. The subspecies differ in size, with the Asian birds being larger, and larger-billed, than the African; and most usefully for identification, in the pattern and tone of red and black on the bill.

The feral and naturalised populations in Great Britain, Germany and Spain, and likely those worldwide, in Australia, much of Europe, the United States, and other Western countries, are derived from an interbreeding mixture of P. k. manillensis and P. k. borealis; there is no evidence of any African origin birds naturalised in Britain, despite these being known to have featured in the birds imported for the cagebird trade. Escaped individual P. k. krameri in Germany have failed interbred with feral P. k. manillensis / P. k. borealis, preferring instead to try breeding with other even less related parrots. It is also suggested that the Asian populations are better adapted to survival in the cooler climates where most feral birds are.

The 2016–2019 genetic study suggested creating the new genus Alexandrinus for this species and the Echo parakeet, with three species, A. eques, A. manillensis (including A. m. borealis), and A. krameri (including A. k. parvirostris). Some organisations, including the IUCN, have accepted this new genus (but not the species split of A. manillensis), while others have not, retaining the broader treatment of Psittacula.

Sign in to keep reading

7 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals