Lably
Skip to content

African penguin

Species of bird

  • 17 min read
  • 6 chapters
African penguin ( Spheniscus demersus ) at Boulders Beach, Cape Town
Matti Blume · CC BY-SA 4.0

Related on Lably

Through Penguin, Africa and Climate change

The African penguin is a pursuit diver and feeds primarily on fish and squid. Once extremely numerous, the African penguin is now the rarest species of penguin, classified as critically endangered, with its population declining rapidly due to a combination of several threats, such as habitat loss, overfishing and climate change. It is a charismatic species and is popular with tourists. Other vernacular names of the species include black-footed penguin and jackass penguin, due to the species' loud, donkey-like noise (although several related species of South American penguins produce the same sound). They can be found along the coast of South Africa and Namibia.

Taxonomy

The English naturalist George Edwards included an illustration and a description of the African penguin in the second volume of his A Natural History of Uncommon Birds in 1747. He used the English name "The Black-Footed Penguins". Edwards based his hand-coloured etching on two preserved specimens that had been brought to London. He suspected that they had been collected near the Cape of Good Hope. In 1758, when the Swedish naturalist Carl Linnaeus updated his Systema Naturae for the tenth edition, he placed the African penguin with the wandering albatross in the genus Diomedea. Linnaeus included a brief description, coined the binomial name Diomedea demersa and cited Edwards' work. The African penguin is now placed with the banded penguins in the genus Spheniscus that was introduced in 1760 by the French zoologist Mathurin Jacques Brisson. The genus name Spheniscus is from Ancient Greek word σφήν (sphēn) meaning "wedge" and is a reference to the animal's thin, wedge-shaped flippers. The specific epithet demersus is Latin meaning "plunging" (from demergere meaning "to sink").

Banded penguins are found mainly in the temperate Southern Hemisphere, with the Humboldt penguin and Magellanic penguin found in southern South America and the Galápagos penguin found in the Pacific Ocean near the equator. All are similar in shape, colour and behaviour.

Sign in to keep reading

5 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals