Asian golden cat
Species of wild cat
- 13 min read
- 7 chapters
Related on Lably
Through Indian subcontinent, China and Binomial nomenclature
It has been listed as Vulnerable on the IUCN Red List since 2025, and is threatened by poaching and habitat destruction, since Southeast Asian forests are undergoing the world's fastest regional deforestation as well as poaching for the illegal wildlife trade, where its pelt and bones are often sold as substitutes for tiger parts in traditional medicine.
It is part of the bay cat lineage. It is most closely related to the endemic Bornean bay cat, with which it shares the genus Catopuma. The two species diverged from a common ancestor several million years ago and, along with the marbled cat, form a distinct evolutionary branch of felids.
The Asian golden cat is larger than a domestic cat. It has a head-to-body length of 66–105 cm (26–41 in), with a 40–57 cm (16–22 in) long tail, and is 56 cm (22 in) tall at the shoulder. Its weight ranges from 9 to 16 kg (20 to 35 lb), with males generally being larger than females. It is highly polymorphic occurring in reddish, golden, cinnamon, gray, brown, ocelot and melanistic morphs.
The species is highly adaptable to a variety of forested environments such as tropical and subtropical moist evergreen forests, mixed deciduous forests, and occasionally more open habitats like bamboo thickets and shrublands. Primarily a solitary and terrestrial animal, the Asian golden cat is a climber capable of hunting in trees when necessary. It is an opportunistic carnivore with a hunting pattern that can be diurnal, crepuscular, or nocturnal depending on human disturbance and prey availability. Its diet consists largely of small ungulates such as muntjacs and chevrotains, alongside rodents, reptiles, birds, and occasionally domestic livestock.
Taxonomy
Felis temminckii was the scientific name used in 1827 by Nicholas Aylward Vigors and Thomas Horsfield who described a reddish brown cat skin from Sumatra.Felis moormensis proposed by Brian Houghton Hodgson in 1831 was a young male cat caught alive by Moormi hunters in Nepal. Felis tristis proposed by Alphonse Milne-Edwards in 1872 was a spotted Asian golden cat from China.
Although briefly classified under the genus Pardofelis in 2007, a taxonomic revision determined that this species is retained in the genus Catopuma. This decision was based on morphological analysis showing that its skull structure, as well as the characteristics of its legs and tail, differ from other species within the genus Pardofelis. It was subordinated to the genus Catopuma proposed by Nikolai Severtzov in 1853.
Two subspecies have been recognised as valid since 2017:
- C. t. temminckii occurs in Sumatra and the Malay Peninsula
- C. t. moormensis occurs from Nepal eastwards to Southeast Asia
This recognition was based on molecular genetic analysis that identified Kra Isthmus as the geographic barrier separating them.
Phylogeny
Phylogenetic analysis of the nuclear DNA in tissue samples from all Felidae species revealed that the evolutionary radiation of the Felidae began in Asia in the Miocene around 14.45 to 8.38 million years ago. Analysis of mitochondrial DNA of all Felidae species indicates a radiation at around 16.76 to 6.46 million years ago. The Asian golden cat forms an evolutionary lineage together with the bay cat (C. badia) and the marbled cat (Pardofelis marmorata), which diverged from a common ancestor between 8.42 to 4.27 million years ago, based on analysis of their nuclear DNA. All these species are grouped within the bay cat lineage.
Analysis of their mitochondrial DNA indicates a genetic divergence from their common ancestor between 8.47 to 0.41 million years ago. Both models agree that the marbled cat is the first species of this lineage that diverged, while the Asian golden cat and the bay cat diverged from each other about 6.42 to 0.03 million years ago
The divergence between the Asian golden cat and the bay cat is estimated to have occurred during the late Pliocene, approximately 3.16 million years ago, which is more recent than previous estimates. This process was driven by rising sea levels that submerged the Kra Isthmus, geographically dividing mainland Southeast Asia from the Sunda Shelf and diverging the two species.
The southern population located on the Sunda Shelf evolved into the bay cat, becoming highly dependent on tropical rainforest refugia that shrank due to climate change during the Last Glacial Maximum. In contrast, the northern population in mainland Southeast Asia evolved into the more adaptable Asian golden cat, which subsequently expanded southward to the Sunda Shelf such as Sumatra and the Malay Peninsula by utilizing land bridges available during the Pleistocene glacial periods. The difference in their coat colors highlights this evolutionary split. While the bay cat developed a more neutral camouflage adapted to life in a rainforest ecosystem, the Asian golden cat evolved a brighter and more varied coat to match its highly diverse range of environments.
Genetic analysis reveals very low nucleotide diversity across Asian golden cat populations. This lack of genetic variation suggests that the Asian golden cat experienced a severe population bottleneck, likely triggered by the Youngest Toba eruption approximately 74,000 years ago, which decimated vast tracts of tropical forest habitat across Southeast Asia, effectively forcing surviving populations into an ecological refugium in South China and Indochina. Following this near-extinction event, the Asian golden cat underwent continuous population expansion gradually repopulating regions outside of Indochina. While mainland populations remained highly polymorphic, displaying a wide variety of coat colors and patterns, the newly established populations south of the Kra Isthmus are predominantly reddish.
The following cladogram shows the phylogenetic relationships of the Asian golden cat:
Sign in to keep reading
6 more chapters are free with a Lably account.
Description
The Asian golden cat is a medium-sized cat with a head-to-body length of 66–105 cm (26–41 in), with a 40–57 cm (16–22 in) long tail, and is 56 cm (22 in) tall at the shoulder. Its weight ranges from 9 to 16 kg (20 to 35 lb), which is about two or three times that of a domestic cat (Felis catus). The size of the tail is around one third and half of the body size. It exhibits sexual dimorphism, with females being smaller than males. It has 28 teeth.
The Asian golden cat has facial markings featuring white stripes edged in dark brown or black that stretch from the nose across the cheeks, highlight the inner corners of the eyes, and cross the top of its head. It has rounded ears with black backs and a distinct gray spot. Its chest, abdomen, and inner upper legs are pale white with light speckling, while the lower limbs and tail tip darken to gray or black. Its tail is white underneath with the tip curled upward.
It is polymorphic in colour. These variations include the distinct morphs golden, cinnamon, brown, spotted, brown, reddish-brown, gray, and black.
Distribution and habitat
The Asian golden cat ranges from eastern Nepal, northeastern India and Bhutan to northeastern Bangladesh, to Myanmar, Thailand, Cambodia, Laos, Vietnam, southern China, Malaysia and Sumatra. It prefers forest habitats interspersed with rocky areas and inhabits dry deciduous, subtropical moist evergreen and tropical rainforests.
Since a live individual was captured in 1831, Nepal has been recognized as the westernmost extent of the species' rangewhich now extends to Jajarkot district. Within the country, the species has been recorded in Gaurishankar Conservation Area and Kangchenjunga landscape. Additionally, a melanistic morph individual was recorded in Makalu Barun National Park while grey and brown morphs were observed in the Tinjure-Milke-Jaljale (TMJ) area.
In Bhutan, five distinct morphs have been recorded: golden, gray, spotted, melanistic, and cinnamon. The first four morphs have all been recorded in Jigme Dorji National Park, Jomotsangkha Wildlife Sanctuary, Bumthang District, Torsa Strict Nature Reserve, Wangchuck Centennial National Park, Royal Manas National Park forests in Trashigang, and Phrumsengla National Park. The spotted and gray morphs have also been recorded in Jigme Singye Wangchuck National Park. Additionally, the melanistic morph was recorded in Sakteng Wildlife Sanctuary and Sarpang Territorial Forest Division while the cinnamon morph was recorded in Torsa Strict Nature Reserve, Wangchuck Centennial National Park and forests in Trashigang.
An Asian golden cat with large rosettes on its body was first described from a Chinese specimen in 1872 Then was recorded in protected areas within the Qinling and Min Mountains between 2004 and 2009. Then, the ocelot morph was recorded in Tangjiahe National Nature Reserve and Changqing National Nature Reserve. Other than the ocelot morph, the golden morph is distributed across the Qinling and Hengduan Mountains, the Eastern Himalayas, and southern Yunnan. Gray morphs have also been recorded in the Eastern Himalayas, while the melanistic morph has been recorded in southern Yunnan, Additionally, recent surveys have identified cinnamon morphs in southern yunnan and the Eastern Himalayas where all five coat variations are found.In Yarlung Tsangpo Grand Canyon and Gedang Township, all morph was recorded included golden, cinnamon, melanistic, spotted and gray morph.
The first record of the species in Bangladesh was recorded in 1982 when biologist Dr. Reza Khan collected a skin from the Chittagong Hill Tracts. Later, the cinnamon morph was recorded in Sylhet Division specifically in the West Bhanugach Reserve Forest in Moulvibazar alongside the melanistic morph. The species has also been recorded in the Patharia Hill Reserve and Satchari National Park.
In India, the Asian golden cat has been documented in various protected areas, beginning with a recorded sighting in Manas National Park in 2007. The species has also been confirmed in Mizoram's Dampa Tiger Reserve,Neora valley National Park,Namdapha National Park, Talley Valley Wildlife Sanctuary, Pakke Tiger Reserve, Dehing Patkai Landscape, East Garo Hill, South garo hill, Jaintia Hill and Singchung-Bugun Village Community Reserve.Several distinct coat morphs have been observed across different regions. Khangchendzonga National Park recorded the melanistic morph in their area. Cinnamon, melanistic and brown morphs have been documented in the Eaglenest Wildlife Sanctuary. Both brown and golden morph was recorded in Nongkhyllem Wildlife Sanctuary. Additionally, spotted, golden, and melanistic morphs have been seen in Buxa Tiger Reserve Dibang Valley recorded all five coat variations, including the golden, grey, cinnamon, melanistic, and ocelot morphs and a cinnamon morph was also recorded in Kingpao village in the Tuensang district.
In Indonesia, reddish brown morphs were recorded in Sumatra in 1872It has been recorded in Kerinci Seblat, Gunung Leuser Batang Gadis National Park, Bukit Tigapuluh National Park and Bukit Barisan Selatan National Parks. Melanistic morphs were recorded in Bukit Rimbang Bukit Baling Wildlife Sanctuary and Kerinci Seblat National Park, Sumatra.
In Myanmar, it was recorded in Hkakaborazi National Park and its surrounding area, hill forests of Kayin State., Hukaung Valley Wildlife Sanctuary, and Tanintharyi Nature Reserve A few skin was found in Hponkanrazi, Hkakaborazi, Ali-aung, Tahaundam, Nam Tamai, Bumhpa Bum Wildlife Sanctuary and Htamanthi Wildlife Sanctuary.
In Thailand, it was recorded in Khao Yai National Park,Kaeng Krachan Forest Complex, Hala-Bala Wildlife Sanctuary, Kui Buri National Park,Thap Lan National Park, Thung Yai Naresuan Wildlife Sanctuary, Huai Kha Khaeng Wildlife Sanctuary , Khao Ang Rue Nai Wildlife Sanctuary, Khao Luang National Park, Phu Khieo Wildlife Sanctuary and Khlong Nakha Wildlife Sanctuary.
In Vietnam, it was recorded in Pu Hoat Nature Reserve. In Laos, it inhabits Nam Et-Phou Louey National Park Nam Phouy National Biodiversity Conservation Area, Xe Pian National Park, Sangthong district, Nakai-Nam Theun National Park and Nam Kading National Protected Area.
In Malaysia, it was recorded in a state forest in Merapoh, Taman Negara, Endau-Rompin National Parkand Jerangau Forest Reserve.
It was also recorded in Virachey National Park and Cardamom Mountains rain forests.
Behaviour and ecology
Asian golden cats are territorial and solitary. At first, the species was identified as primarily nocturnal, but a field study on two radio-collared specimens revealed arrhythmic activity patterns dominated by crepuscular and diurnal activity peaks, with much less activity late at night. However, based on a 2026 camera-trapping study, the species has a flexible daily schedule, with crepuscular and nocturnal peaks. It also detected that their average independent detection timestamp was recorded at 23:23 h. This cathemeral activity is possibly influenced by its diverse choice of prey where this species preys on animals which are active in both day and night.
The male's territory was 47.7 km2 (18.4 sq mi) in size and increased by more than 15% during the rainy season. The female's territory was 32.6 km2 (12.6 sq mi) in size. Both cats traveled between only 55 m (180 ft) to more than 9 km (5.6 mi) in a day, and were more active in July than in March. Asian golden cats recorded in northeast India were active during the day with activity peaks around noon.
Asian golden cats can climb trees when necessary. They hunt birds, hares, rodents, reptiles, and small ungulates such as muntjacs and young sambar deer. They are capable of bringing down prey much larger than themselves, such as domestic water buffalo calves. In the mountains of Sikkim, Asian golden cats reportedly prey on ghoral.
Captive Asian golden cats kill small prey with the nape bite typical of cats. They also pluck birds larger than pigeons before beginning to feed. Their vocalizations include hissing, spitting, meowing, purring, growling, and gurgling. Other methods of communication observed in captive Asian golden cats include scent marking, urine spraying, raking trees and logs with claws, and rubbing of the head against various objects – much like a domestic cat.
Reproduction
Not much is known about the reproductive behavior of this rather elusive cat in the wild. Most of what is known has been learned from cats in captivity. Female Asian golden cats are sexually mature between 18 and 24 months, while males mature at 24 months. Females come into estrus every 39 days, at which time they leave markings and seek contact with the male by adopting receptive postures. During intercourse, the male will seize the skin of the neck of the female with his teeth. After a gestation period of 78 to 80 days, the female gives birth in a sheltered place to a litter of one to three kittens. The kittens weigh 220 to 250 g (7.8 to 8.8 oz) at birth, but triple in size over the first eight weeks of life. They are born already possessing the adult coat pattern and open their eyes after six to twelve days. In captivity, they live for up to twenty years.
Threats
The Asian golden cat inhabits some of the fastest developing countries in the world, where it is increasingly threatened by habitat destruction following deforestation, along with a declining ungulate prey base. In Sumatra, it has been reported killed in revenge for preying on poultry. In Southeast Asia and China, it is threatened by poaching for the illegal wildlife trade. This trade has the greatest potential to do maximum harm in minimal time.
Illegal wildlife trade
Asian golden cats are poached mainly for their fur. In Myanmar, 111 body parts from at least 110 individuals were observed in four designatedbetween 1991 and 2006. Numbers were significantly greater than those of non-threatened species. Among the observed skins was one with rosettes. Three of the surveyed markets are situated on international borders with China and Thailand and cater to international buyers, although the Asian golden cat is completely protected under the country's national legislation. Effective implementation and enforcement of CITES is considered inadequate.
Conservation
The Asian golden cat is included in CITES Appendix I and fully protected over most of its range. Hunting is prohibited in Bangladesh, China, India, Indonesia, Malaysia, Myanmar, Nepal, Thailand and Vietnam. Hunting is regulated in Laos. No information about protection status is available from Cambodia. In Bhutan, it is protected only within the boundaries of protected areas.
It is listed as Vulnerable on the IUCN Red List, with a global population estimated at fewer than 10,000 individuals. The Office of Natural Resources and Environmental Policy and Planning of Thailand also listed the Asian golden cat as vulnerable.
In Nagaland's Peren district, an indigenous and community conserved area has been inaugurated for the conservation of the Asian Golden cat in May 2026.
In captivity
As of December 2008, there were 20 Asian golden cats in eight European zoos participating in the European Endangered Species Programme. The pair in the German Wuppertal Zoo successfully bred in 2007, and in July 2008, two siblings were born and mother-reared. In 2008, a female kitten was also born in the French Parc des Félins. The species is also kept in the Singapore Zoo.
In culture
In China, the Asian golden cat is thought to be a kind of leopard and is known as "rock cat" or "yellow leopard". Different colour phases have different names; those with black fur are called "inky leopards", and those with spotted coats are called "sesame leopards".
In some regions of Thailand, the Asian golden cat is called seua fai (Thai: เสือไฟ, lit. 'fire tiger'). According to a regional legend, the burning of an Asian golden cat's fur drives tigers away. Eating the flesh is believed to have the same effect. The Karen people believe that carrying a single hair of the cat is sufficient. Many indigenous people believe the cat to be fierce, but in captivity it has been known to be docile and tranquil. In southern Thailand, it is called kang kude (Thai: คางคูด) and believed to be a fierce animal that can hurt or eat livestock and larger animals such as Asian elephants.

