Lably
Skip to content

Asian elephant

Second-largest species of elephant

  • 25 min read
  • 8 chapters
Indian elephant bull in musth in Bandipur National Park
Yathin S Krishnappa · CC BY-SA 3.0

Related on Lably

Through Asia, Elephantidae and Elephant

The Asian elephant is distributed in the Indian subcontinent and Southeast Asia, from India in the west to Borneo in the east, and Nepal in the north to Sumatra in the south. It inhabits grasslands, tropical evergreen forests, semi-evergreen forests, moist deciduous forests, dry deciduous forests and dry thorn forests. It is herbivorous, eating about 150 kg (330 lb) of vegetation per day. Cows and calves form groups, while males remain solitary or form "bachelor groups" with other males. During the breeding season, males temporarily join female groups to mate. Wild Asian elephants live to be about 60 years old. While female captive elephants are recorded to have lived beyond 60 years when kept in semi-natural surroundings, Asian elephants die at a much younger age in captivity; captive populations are declining due to a low birth and high death rate.

Since 1986, the Asian elephant has been listed as Endangered on the IUCN Red List, as the population has declined by at least 50% over the last three elephant generations, which is about 60–75 years. It is primarily threatened by loss of habitat, habitat degradation, fragmentation and poaching. The earliest indications of captive use of Asian elephants are engravings on seals of the Indus Valley civilisation dated to the 3rd millennium BC.

Taxonomy

Carl Linnaeus proposed the scientific name Elephas maximus in 1758 in the 10th edition of Systema Naturae, the foundational work of modern zoological taxonomy. Carl Linnaeus based his description on a variety of sources and specimens, some of which were later shown to be African elephants. Linnaeus's description heavily relied on a 1693 description of an elephant skeleton by John Ray. This skeleton still exists within the collection of the Natural History Museum of the University of Florence, and almost certainly represents that of Hansken, a female Asian elephant from Sri Lanka that toured Europe in the 17th century. This specimen was declared to be the lectotype specimen for the species in 2014. Elephas indicus was proposed by Georges Cuvier in 1798, who described an elephant from India. Coenraad Jacob Temminck named an elephant from Sumatra Elephas sumatranus in 1847. Frederick Nutter Chasen classified all three as subspecies of the Asian elephant in 1940. These three subspecies are recognised as valid taxa. Results of phylogeographic and morphological analyses indicate that the Sri Lankan and Indian elephants are not distinct enough to warrant classification as separate subspecies.

Three subspecies are recognised:

  • Sri Lankan elephant (E. maximus maximus Linnaeus, 1758)
  • Indian elephant (E. maximus indicus Cuvier, 1798)
  • Sumatran elephant (E. maximus sumatranus Temminck, 1847)

Sri Lankan elephants are the largest subspecies. Their skin colour is darker than of E. m. indicus and of E. m. sumatranus with larger and more distinct patches of depigmentation on ears, face, trunk and belly. The skin color of the Indian elephant is generally grey and lighter than that of E. m. maximus but darker than that of E. m. sumatranus.

A potential fourth subspecies, the Borneo elephant (Elephas maximus borneensis), occurs in Borneo's northeastern parts, primarily in Sabah (Malaysia), and sometimes in Kalimantan (Indonesia). It was proposed by Paules Deraniyagala in 1950, who described an elephant in an illustration published in the National Geographic magazine, but not as a living elephant in accordance with the rules of the International Code of Zoological Nomenclature. These elephants living in northern Borneo are smaller than all the other subspecies, but had larger ears, a longer tail, and straight tusks. Results of genetic analysis indicate that their ancestors separated from the mainland population about 300,000 years ago. A study in 2003, using mitochondrial DNA analysis and microsatellite data, indicated that the Borneo elephant population is derived from stock that originated in the region of the Sunda Islands, and suggests that the Borneo population has been separated from the other elephant populations of southeast Asia since the Pleistocene.

The following Asian elephants were proposed as extinct subspecies, but are now considered synonymous with the Indian elephant:

  • Syrian elephant (E. m. asurus), proposed by Deraniyagala, based on fossil remains and Bronze Age illustrations.
  • Chinese elephant (E. m. rubridens), also proposed by Deraniyagala, based on a Chinese bronze statuette.
  • Javan elephant (E. m. sondaicus), also proposed by Deraniyagala, based on an illustration of a carving on the Buddhist monument of Borobudur.

Evolution

The genus Elephas, of which the Asian elephant is the only living member, is the closest relative of the extinct mammoths. The two groups are estimated to have split from each other around 7 million years ago. Elephas originated in Sub-Saharan Africa during the Pliocene and spread throughout Africa before expanding into the southern half of Asia. The earliest Elephas species, Elephas ekorensis, is known from the Early Pliocene of East Africa, around 5–4.2 million years ago. The oldest remains of the genus in Asia are known from the Siwalik Hills in the Indian subcontinent, dating to the late Pliocene, around 3.6 to 3.2 million years ago, assigned to the species Elephas planifrons. The modern Asian elephant is suggested to have evolved from the species Elephas hysudricus, which first appeared at the beginning of the Early Pleistocene around 2.6 million years ago, and is primarily known from remains of Early-Middle Pleistocene age found on the Indian subcontinent. Skeletal remains of E. m. asurus have been recorded from the Middle East: Iran, Iraq, Syria, and Turkey from periods dating between at least 1800 BC and likely 700 BC.

Sign in to keep reading

7 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals