Lably
Skip to content

African bush elephant

Species of mammal

  • 23 min read
  • 7 chapters
Male African bush elephant in Etosha National Park, Namibia
Giles Laurent · CC BY-SA 4.0

Related on Lably

Through Species, Elephant and Process (anatomy)

The African bush elephant inhabits a variety of habitats such as forests, grasslands, woodlands, wetlands and agricultural land. It is a mixed herbivore feeding mostly on grasses, creepers, herbs, leaves, and bark. The average adult consumes about 150 kg (330 lb) of vegetation and 230 L (51 imp gal; 61 US gal) of water each day. It is a social animal that lives in herds of cows and their offspring. Adult bulls usually live alone or in small bachelor groups. During the mating season, males undergo musth, a period of high testosterone levels and heightened aggression. The menstrual cycle of cows lasts three to four months, and gestation around 22 months, the longest of any mammal.

Since 2021, the African bush elephant has been listed as Endangered on the IUCN Red List. It is threatened foremost by habitat destruction, and in parts of its range also by poaching for meat and ivory. Between 2003 and 2015, the illegal killing of 14,606 African bush elephants was reported by rangers across 29 range countries. Chad is a major transit country for smuggling of ivory in West Africa, though this trend was curtailed by raising penalties for poaching and improving law enforcement. Poaching of the elephant in the 1970–1980s were considered the largest killings in history. In human culture, elephants have been extensively featured in literature, folklore and media, and are most valued for their large tusks.

Taxonomy and evolution

In the 19th and 20th centuries, several zoological specimens were described by naturalists and curators of natural history museums from various parts of Africa, including:

  • Elephas (Loxodonta) oxyotis and Elephas (Loxodonta) knochenhaueri by Paul Matschie in 1900. The first was a specimen from the upper Atbara River in northern Ethiopia, and the second a specimen from the Kilwa area in Tanzania.
  • Elephas africanus toxotis, selousi, peeli, cavendishi, orleansi and rothschildi by Richard Lydekker in 1907 who assumed that ear size is a distinguishing character for a race. These specimens were shot in South Africa, Mashonaland in Zimbabwe, Aberdare Mountains and Lake Turkana area in Kenya, Somaliland, and western Sudan, respectively.
  • North African elephant (L. a. pharaohensis) by Paulus Edward Pieris Deraniyagala in 1948 was a specimen from Fayum in Egypt.

Today, these names are all considered synonyms.

A genetic study based on mitogenomic analysis revealed that the African and Asian elephant genetically diverged about 7.6 million years ago. Phylogenetic analysis of nuclear DNA from African bush and forest elephants, Asian elephants, the woolly mammoth, and the American mastodon revealed that the African bush elephant and the African forest elephant form a sister group that genetically diverged at least 1.9 million years ago. They are therefore considered distinct species. Gene flow between the two species, however, might have occurred after the split. Some authors have suggested that L. africana evolved from Loxodonta atlantica.

The fossil record for L. africana is sparse. The earliest possible records of the species are from the Shungura Formation around Omo in Ethiopia, which are dated to the Early Pleistocene, around 2.44-2.27 million years ago. Another possible early record is from the Kanjera site in Kenya, dating to the Middle Pleistocene, around 500,000 years ago. Genetic analysis suggests a major population expansion between 500,000 and 100,000 years ago. Records become more common during the Late Pleistocene, following the extinction of the last African Palaeoloxodon elephant species, Palaeoloxodon jolensis.

Sign in to keep reading

6 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals