Lably
Skip to content

Indian elephant

Most widespread subspecies of Asian elephant

  • 14 min read
  • 7 chapters

Related on Lably

Through Asia, India and Nepal

The Indian elephant is native to mainland Asia with nearly three-fourth of the population in India. It also occurs in Nepal, Bangladesh, Bhutan and Southeast Asian countries including Myanmar, Thailand, Malaysia, Laos, Cambodia, and Vietnam with a small population in China. It inhabits grasslands, dry deciduous, moist deciduous, evergreen and semi-evergreen forests across the range. It is classified as a megaherbivore and consumes up to 150 kg (330 lb) of plant matter per day. Its diet depends on the habitat and seasons and includes leaves and twigs of fresh foliage, thorn-bearing shoots, flowering plants, fruits and grass.

Since 1986, the Asian elephant has been listed as Endangered on the IUCN Red List as the wild population has declined by at least 50% over the last three elephant generations. It is threatened by environmental degradation, habitat loss and fragmentation. Poaching for ivory is a serious threat in some parts of Asia. Project Elephant was launched in 1992 by the Government of India to protect elephant habitats and population.

The Indian elephant is a cultural symbol throughout its range and appears in various religious traditions and mythologies. It is treated positively and is revered as a form of Ganesha in Hinduism. It has been designated the national heritage animal in India and is the national animal of Thailand and Laos.

Taxonomy

The Indian elephant (Elephas maximus indicus) is one of three extant recognized subspecies of the Asian elephant. Carl Linnaeus proposed the scientific name Elephas maximus in 1758 for an elephant from Ceylon. Elephas indicus was proposed by Georges Cuvier in 1798, who described an elephant from India. Frederick Nutter Chasen classified all three as subspecies of the Asian elephant in 1940.

Sign in to keep reading

6 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals