Lably
Skip to content

Giant eland

Species of bovine mammal

  • 15 min read
  • 8 chapters

Related on Lably

Through Herbivore, Predation and Ghana

The giant eland is a herbivore, eating grasses, foliage and branches. They usually form small herds consisting of 15–25 members, both males and females. Giant elands are not territorial, and have large home ranges. They are naturally alert and wary, which makes them difficult to approach and observe. They can run at up to 70 km/h (43 mph) and use this speed as a defence against predators. Mating occurs throughout the year but peaks in the wet season. They mostly inhabit broad-leafed savannas, woodlands and glades.

The giant eland is native to Cameroon, Central African Republic, Chad, Democratic Republic of the Congo, Guinea, Mali, Senegal, and South Sudan. It is no longer present in The Gambia, Ghana, Ivory Coast, and Togo. It can also be found in the Jos wildlife park in Nigeria, Guinea-Bissau, and Uganda. The subspecies have been listed with different conservation statuses by the International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Etymology

The scientific name of the giant eland is Tragelaphus derbianus. The genus name is not of modern scientific invention, but comes from ancient Greek τραγέλαφος (tragélaphos), from τράγος (trágos), meaning a "male goat", and ἔλαφος (élaphos), meaning a "deer".

The giant eland is also called "Lord Derby's eland" in honour of Edward Smith-Stanley, 13th Earl of Derby. It was due to his efforts that the giant eland was first introduced to England between 1835 and 1851. Lord Derby sent botanist Joseph Burke to collect animals, either alive or dead, from South Africa for his museum and menagerie. The first elands introduced in England were a pair of common elands, and what would later be identified as a giant eland bull. The details were recorded in Smith-Stanley's privately printed work, Gleanings from the Menagerie at Knowsley Hall. The Latin name indicates that it "belonged to" (given by the suffix -anus) Derby, hence derbianus.

Although the giant eland is somewhat larger than the common eland, the epithet 'giant' actually refers to its large horns. The name 'eland' is Dutch for "elk" or "moose". It has a Baltic source similar to the Lithuanian élnis, which means "deer". It was borrowed earlier as ellan (French) in the 1610s or elend (German).

Sign in to keep reading

7 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals