Lably
Skip to content

Cheetah

Large feline of the genus Acinonyx

  • 44 min read
  • 10 chapters
Cheetah at Working with Wildlife, South Africa
AfricanConservation · CC BY-SA 4.0

Related on Lably

Through Species, Africa and Nomad

The cheetah was first scientifically described in the late 18th century. Four subspecies are recognised today that are native to Africa and central Iran. An African subspecies was introduced to India in 2022. It is now distributed mainly in small, fragmented populations in northwestern, eastern and southern Africa and central Iran. It lives in a variety of habitats such as savannahs in the Serengeti, arid mountain ranges in the Sahara, and hilly desert terrain.

The cheetah lives in three main social groups: females and their cubs, male "coalitions", and solitary males. While females lead a nomadic life searching for prey in large home ranges, males are more sedentary and instead establish much smaller territories in areas with plentiful prey and access to females. The cheetah is active during the day, with peaks during dawn and dusk. It feeds on small- to medium-sized prey, mostly weighing under 40 kg (88 lb), and prefers medium-sized ungulates such as impala, springbok and Thomson's gazelles. The cheetah typically stalks and approaches its prey within 30–200 m (98–656 ft) before charging at high speed, striking down the prey with its dewclaw in full pursuit and killing it with a throat bite. It breeds throughout the year. After a gestation of nearly three months, females give birth to a litter of three or four cubs, who are weaned at around four months and are independent by around 20 months of age. Cheetah cubs are highly vulnerable to predation by other large carnivores such as lions and hyenas, who also routinely steal kills from adult cheetahs.

The cheetah is threatened by habitat loss, conflict with humans, poaching and high susceptibility to diseases. The global cheetah population was estimated at 6,517 mature individuals in 2021; it is listed as Vulnerable on the IUCN Red List. It has been widely depicted in art, literature, advertising, and animation. Although not usually considered a target of domestication, the cheetah had been tamed in ancient Egypt and trained for hunting ungulates in the Arabian Peninsula and India, and has been kept in zoos since the early 19th century.

Etymology

The vernacular name "cheetah" is derived from Hindustani Urdu: چیتا and Hindi: चीता (ćītā). This in turn comes from Sanskrit: चित्रय (Chitra-ya) meaning 'variegated', 'adorned' or 'painted'.

The generic name Acinonyx probably derives from the combination of the Greek words ἀκίνητος (akī́nētos) meaning 'unmoved' or 'motionless', and ὄνυξ (ónyx) meaning 'nail' roughly meaning "immobile nails" from the cheetah's limited ability to retract its claws. A similar meaning can be obtained by the combination of the Greek prefix a– (implying a lack of) and κῑνέω (kīnéō) meaning 'to move' or 'to set in motion'.

Sign in to keep reading

9 more chapters are free with a Lably account.

More in Organisms