Lably
Skip to content

Springbok

Antelope of southwest and south Africa

  • 17 min read
  • 7 chapters
Male Springbok in Etosha National Park, Namibia
Giles Laurent · CC BY-SA 4.0

Related on Lably

Through Goat and Binomial nomenclature

Active mainly at dawn and dusk, springbok form harems (mixed-sex herds). In earlier times, springbok of the Kalahari Desert and Karoo migrated in large numbers across the countryside, a practice known as trekbokking. A feature, peculiar but not unique, to the springbok is pronking, in which the springbok performs multiple leaps into the air, up to 2 m (6 ft 7 in) above the ground, in a stiff-legged posture, with the back bowed and the white flap lifted. Primarily a browser, the springbok feeds on shrubs and succulents; this antelope can live without drinking water for years, meeting its requirements through eating succulent vegetation. Breeding takes place year-round, and peaks in the rainy season, when forage is most abundant. A single calf is born after a five- to six-month-long pregnancy; weaning occurs at nearly six months of age, and the calf leaves its mother a few months later.

Springbok inhabit the dry areas of south and southwestern Africa. The International Union for Conservation of Nature and Natural Resources classifies the springbok as a least concern species. No major threats to the long-term survival of the species are known; the springbok is one of the few antelope species considered to have an expanding population. They are popular game animals and are valued for their meat and skin. The springbok is the national mammal of South Africa.

Etymology

The common name "springbok", first recorded in 1775, comes from the Afrikaans words spring ("jump") and bok ("buck", "antelope" or "goat"). The scientific name of the springbok is Antidorcas marsupialis. Anti is Greek for "opposite", and dorcas for "gazelle" – identifying the animal as not a gazelle. The specific epithet marsupialis comes from the Latin marsupium ("pocket"), and refers to a pocket-like skin flap which extends along the midline of the back from the tail, distinguishing the springbok from true gazelles.

Sign in to keep reading

6 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals