Lably
Skip to content

Impala

Species of antelope found in Africa

  • 15 min read
  • 6 chapters
Common impala ( Aepyceros melampus melampus ) male, Serengeti National Park, Tanzania
Charles J. Sharp · CC BY-SA 4.0

Related on Lably

Through Predation, Monocotyledon and Dicotyledon

Active mainly during the day, the impala may be gregarious or territorial depending upon the climate and geography. Three distinct social groups can be observed: the territorial males, bachelor herds and female herds. The impala is known for two characteristic leaps that constitute an anti-predator strategy. Browsers as well as grazers, impala feed on monocots, dicots, forbs, fruits and acacia pods (whenever available). An annual, three-week-long rut takes place toward the end of the wet season, typically in May. Rutting males fight over dominance, and the victorious male courts females in oestrus. Gestation lasts six to seven months, following which a single calf is born and immediately concealed in cover. Calves are suckled for four to six months; young males—forced out of the all-female groups—join bachelor herds, while females may stay back.

The impala is found in woodlands and sometimes on the interface (ecotone) between woodlands and savannahs; it inhabits places near water. While the black-faced impala is confined to southwestern Angola and Kaokoland in northwestern Namibia, the common impala is widespread across its range and has been reintroduced in Gabon and southern Africa. The International Union for Conservation of Nature (IUCN) classifies the impala as a species of least concern; the black-faced subspecies has been classified as a vulnerable species, with fewer than 1,000 individuals remaining in the wild as of 2008.

Etymology

The first attested English name, in 1802, was palla or pallah, from the Tswana phala 'red antelope'; the name impala, also spelled impalla or mpala, is first attested in 1875, and is directly from Zulu. Its Afrikaans name, rooibok 'red buck', is also sometimes used in English.

The scientific generic name Aepyceros (lit. 'high-horned') comes from Ancient Greek αἰπύς (aipus, 'high, steep') + κέρας (keras, 'horn'); the specific name melampus (lit. 'black-foot') from μελάς (melas, 'black') + πούς (pous, 'foot').

Sign in to keep reading

5 more chapters are free with a Lably account.

More in Organisms