Lably
Skip to content

Related on Lably

Through Ocean, Fresh water and Molar (tooth)

The English name, moray, dates back to the early 17th century, and is believed to be a derivative from Portuguese moreia, which itself derives from Latin mūrēna, in turn from Greek μύραινα, muraina; these are the Latin and Greek names of the Mediterranean moray.

Anatomy

The dorsal fin extends from just behind the head along the back and joins seamlessly with the caudal and anal fins, with the exception of members of the subfamily Uropterygiinae, which have fins restricted to the tip of the tail. Most species lack pectoral and pelvic fins, contributing to their elongated appearance. Their eyes are relatively small; morays rely mostly on their highly developed sense of smell, while remaining concealed to ambush prey.

The body is generally patterned. In some species, the interior of the mouth is patterned as well. Their jaws are wide, framing a protruding snout. Most possess large teeth suited for tearing flesh or grasping slippery prey. A smaller number of species, for example the snowflake moray (Echidna nebulosa) and zebra moray (Gymnomuraena zebra), primarily feed on crustaceans and other hard-shelled animals, and they have blunt, molar-like teeth suitable for crushing.

Morays secrete a protective mucus over their smooth, scaleless skin, which in some species contains a toxin. They have much thicker skin and high densities of goblet cells in the epidermis that allows mucus to be produced at a higher rate than in other eel species. This allows sand granules to adhere to the sides of their burrows in sand-dwelling morays, thus making the walls of the burrow more permanent due to the glycosylation of mucins in mucus. Placement of their small, circular gills on their flanks, far behind the mouth, requires the moray to maintain a gape / gulping motion to facilitate respiration.

Jaw

The pharyngeal jaws of morays are located farther back in the head and closely resemble the oral jaws (complete with tiny "teeth"). When feeding, morays launch these jaws into the mouth cavity, where they grasp prey and transport it into the throat. Moray eels are the only known animals that use pharyngeal jaws to actively capture and restrain prey in this way.

In addition to the presence of pharyngeal jaws, morays' mouth openings extend far back into the head, compared to fish which feed using suction. In the action of lunging at prey and biting down, water flows out the posterior side of the mouth opening, reducing waves in front of the eel which would otherwise displace prey. Thus, aggressive predation is still possible even with reduced bite times. In at least one species, the California moray (Gymnothorax mordax), teeth in the roof of the mouth are able to fold down as prey slides backwards, thus preventing the teeth from breaking and maintaining a hold on prey as it is transported to the throat.

Differing shapes of the jaw and teeth reflect the respective diets of different species of moray eel. Evolving separately multiple times within the Muraenidae family, short, rounded jaws and molar-like teeth allow durophagous eels (e.g. zebra moray and genus Echidna) to consume crustaceans, while other piscivorous genera of Muraenidae have pointed jaws and longer teeth. These morphological patterns carry over to teeth positioned on the pharyngeal jaw.

Sign in to keep reading

6 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals