Lably
Skip to content

Oribi

  • 8 min read
  • 5 chapters

Related on Lably

Through Grazing and Tropical and subtropical grasslands, savannas, and shrublands

Typically diurnal, the oribi is active mainly during the day. Small herds of up to four members are common; males defend their group's territory, 25–100 hectares (62–247 acres) large. It is primarily a grazer, and prefers fresh grasses but also browses occasionally. A seasonal breeder, the time when mating occurs varies geographically. Unlike all other small antelopes, oribi can exhibit three types of mating systems, depending on the habitat – polyandry, polygyny and polygynandry. Gestation lasts for six to seven months, following which a single calf is born; births peak from November to December in southern Africa. Weaning takes place at four to five months.

The oribi occurs in a variety of habitats – from savannahs, floodplains and tropical grasslands with 10–100 centimetres (3.9–39.4 in) tall grasses to montane grasslands at low altitudes, up to 2,000 metres (6,600 ft) above the sea level. This antelope is highly sporadic in distribution, ranging from Senegal in the west to Ethiopia and Eritrea in the east and southward to Angola and the Eastern Cape (South Africa). The oribi has been classified as Least Concern by the IUCN; numbers have declined due to agricultural expansion and competition from livestock.

Taxonomy

The scientific name of the oribi is Ourebia ourebi. The sole member of its genus, the oribi is placed under the family Bovidae. The species was first described by the German zoologist Eberhard August Wilhelm von Zimmermann in 1782. It was formerly included in the tribe Neotragini, that comprised a variety of other dwarf antelopes, including Dorcatragus (beira), Madoqua (dik dik), Neotragus, Oreotragus (klipspringer) and Raphicerus. In 1963, German mammalogist Theodor Haltenorth separated the oribi and Raphicerus into a new tribe, Raphicerini; later on, zoologist Jonathan Kingdon assigned the oribi to Ourebini, a tribe of its own. The common name "oribi" comes from the Afrikaans name for the animal, oorbietjie.

In a revision of the phylogeny of the tribe Antilopini on the basis of nuclear and mitochondrial data in 2013, Eva Verena Bärmann (of the University of Cambridge) and colleagues showed that the oribi is the sister taxon to all other antilopines. The cladogram below is based on the 2013 study.

The following eight subspecies are identified:

  • O. o. dorcas Schwarz, 1914
  • O. o. gallarum Blaine, 1913
  • O. o. haggardi (Thomas, 1895) – Occurs in eastern Africa. Listed as Vulnerable by the IUCN.
  • O. o. hastata (Peters, 1852) – Ranges from Kenya southward into Mozambique and eastward into Angola
  • † O. o. kenyae Meinhertzhagen, 1905 – Occurred on the lower slopes of Mount Kenya.
  • O. o. montana (Cretzschmar, 1826) – Ranges from northern Nigeria eastward into Ethiopia and southward into Uganda.
  • O. o. ourebi (Zimmermann, 1783) – Its range lies south of Zambezi River.
  • O. o. quadriscopa (C. H. Smith, 1827) – Occurs in western Africa
  • O. o. rutila Blaine, 1922

Of these, zoologists Colin Groves and Peter Grubb identify O. o. hastata, O. o. montana, O. o. ourebi and O. o. quadriscopa as independent species in their 2011 publication Ungulate Taxonomy.

Sign in to keep reading

4 more chapters are free with a Lably account.

More in Regions and countries