Lably
Skip to content

African buffalo

Species of mammal

  • 17 min read
  • 6 chapters
African buffalo ( Syncerus caffer caffer ) male with a Western cattle egret ( Ardea ibis ), Chobe National Park, Botswana
Charles J. Sharp · CC BY-SA 4.0

Related on Lably

Through Forest, Grassland and Dietary fiber

The species occurs in a variety of habitats, such as woodlands, savannas, forests, grasslands, shrublands, and wetlands. It is a ruminant and grazer that primarily feeds on 6.5 to 15 kg (14 to 33 lb) of grass and dietary fiber per day. It forms herds ranging in size from a few individuals to over a thousand members. A typical herd consists of adult females and their young, and a few to no adult males that temporarily join herds for mating opportunities. The pecking order among males ensures that dominant individuals hold exclusive mating rights to females in heat. After a 340-day gestation period, females give birth to a single calf; weaning occurs between 10 and 18 months. Due to its power and large size, the African buffalo has few natural predators, though calves are much more vulnerable.

Since the 19th century, its geographic distribution has greatly reduced due to human factors such as poaching, climate change, agriculture, and disease outbreaks. Despite this, conservation efforts have managed to increase populations in some parts of its range. As of 2019, it is listed as Near Threatened on the IUCN Red List, with an estimated population of 398,000 to 401,000 mature individuals.

Taxonomy

The African buffalo was first described by Anders Sparrman in 1779. Due to its pronounced polymorphism, there has been much discussion about its taxonomic status. The IUCN Red List currently lists four subspecies: the Cape buffalo (S.c. caffer), the African forest buffalo (S.c. nanus), the West African buffalo (S.c. brachyceros), and Central African buffalo (S.c. aequinoctialis). A study on maternally inherited mitochondrial DNA reveals two genetic clusters of African buffalo. One cluster consists of a single subspecies, the Cape buffalo from East and Southern Africa, while the other comprises the other three subspecies from West and Central Africa. These results were corroborated by a study on both paternally inherited Y-chromosomes and materially inherited mitochondrial DNA.

Spatial patterns based on microsatellites show that the Cape buffalo cluster, as well as the West and Central African subspecies, underwent slow, continuous genetic changes in relation to an environmental gradient. Based on these patterns, it is believed that savanna buffalo populations (the Cape, West, and Central African buffaloes) were once part of a large metapopulation. In the Central African Republic, the forest buffalo shows similar clinal patterns, but with double the genetic changes accumulated. Low population density and restricted gene flow are likely causes for these differences.

It has been proposed that if genetic evidence is used as an extra criterion for determining subspecies, only three would be recognized: the Cape buffalo (S.c. caffer), African forest buffalo (S.c. nanus), and northern savanna buffalo (S.c. umarii). In 2014, a study suggested that the forest, and West and Central African buffaloes be classified as a single subspecies due to their phylogenetic similarities.

Evolution

Syncerus and Bubalus (Asian buffaloes) split from a common ancestor around 6—9.8 million years ago, according to genetic evidence. S. acoelotus was the earliest known species of Syncerus and was equal in size to the Cape buffalo but with smaller horns. Currently, the African buffalo is the only extant species of the genus, emerging 500 thousand to 1 million years ago. It spread across sub-Saharan Africa during glacial and interpluvial periods as conditions allowed for savanna expansion. Around 130–300 thousand years ago, drastic environmental changes isolated populations into savanna refugia, leading to the formation of two genetic clusters. During the late to middle Pleistocene, the species again dispersed from Central Africa, with one cluster spreading across West Africa, while the other reached East and southern Africa. Genetic evidence indicates that the forest buffalo arose before the Cape buffalo.

Sign in to keep reading

5 more chapters are free with a Lably account.

More in Organisms