Lably
Skip to content

Porpoise

Small cetacean of the family Phocoenidae

  • 18 min read
  • 4 chapters
Fjord & Bæltcentret i Kerteminde - Denmark. The Harbor Porpoise (Phocoena phocoena) is one of six species of porpoise
Erik Christensen · CC BY-SA 3.0

Related on Lably

Through Sensory nervous system

Porpoises range in size from the vaquita, at 1.4 metres (4 feet 7 inches) in length and 54 kilograms (119 pounds) in weight, to the Dall's porpoise, at 2.3 m (7 ft 7 in) and 220 kg (490 lb). Several species exhibit sexual dimorphism in that the females are larger than males. They have streamlined bodies and two limbs that are modified into flippers. Porpoises use echolocation as their primary sensory system. Some species are well adapted for diving to great depths. As all cetaceans, they have a layer of fat, or blubber, under the skin to keep them warm in cold water.

Porpoises are abundant and found in a multitude of environments, including rivers (finless porpoise), coastal and shelf waters (harbour porpoise, vaquita) and open ocean (Dall's porpoise and spectacled porpoise), covering all water temperatures from tropical (Sea of Cortez, vaquita) to polar (Greenland, harbour porpoise). Porpoises feed largely on fish and squid, much like the rest of the odontocetes. Little is known about reproductive behaviour. Females may have one calf every year under favourable conditions. Calves are typically born in the spring and summer months and remain dependent on the female until the following spring. Porpoises produce ultrasonic clicks, which are used for both navigation (echolocation) and social communication. In contrast to many dolphin species, porpoises do not form large social groups.

Porpoises were, and still are, hunted by some countries by means of drive hunting. Larger threats to porpoises include extensive bycatch in gill nets, competition for food from fisheries, and marine pollution, in particular heavy metals and organochlorides. The vaquita is nearly extinct due to bycatch in gill nets, with a predicted population of fewer than a dozen individuals. Since the extinction of the baiji, the vaquita is considered the most endangered cetacean. Some species of porpoises have been and are kept in captivity and trained for research, education and public display.

Taxonomy and evolution

Porpoises, along with whales and dolphins, are descendants of land-living ungulates (hoofed animals) that first entered the oceans around 50 million years ago (Mya). During the Miocene (23 to 5 Mya), mammals were fairly modern, meaning they seldom changed physiologically from the time. The cetaceans diversified, and fossil evidence suggests porpoises and dolphins diverged from their last common ancestor around 15 Mya. The oldest fossils are known from the shallow seas around the North Pacific, with animals spreading to the European coasts and Southern Hemisphere only much later, during the Pliocene.

  • ORDER Artiodactyla
    • Infraorder Cetacea
      • Parvorder Odontoceti toothed whales
        • Superfamily Delphinoidea
          • Family Phocoenidae – porpoises
            • Genus †Haborophocoena
              • H. toyoshimai
            • Genus Neophocaena
              • N. phocaeniodes – Indo-Pacific finless porpoise
              • N. sunameri – East Asian finless porpoise
              • N. asiaeorientalis – Yangtze finless porpoise
            • Genus †Numataphocoena
              • N. yamashitai
            • Genus Phocoena
              • P. phocoena – harbour porpoise
              • P. sinus – vaquita
              • P. dioptrica – spectacled porpoise
              • P. spinipinnis – Burmeister's porpoise
            • Genus Phocoenoides
            • Genus †Semirostrum
              • S. ceruttii
            • Genus †Septemtriocetus
              • S. bosselaersii
            • Genus †Piscolithax
              • P. aenigmaticus
              • P. longirostris
              • P. boreios
              • P. tedfordi

Phylogenetic analyses indicate Neophocaena as a basal group to the genus Phocoena but that the latter is paraphyletic, as Dall's porpoise and harbour porpoise consistently appear as sister species. A close relationship between the two latter species is further supported by documented hybrids between male harbour porpoises and female Dall's porpoises.

Sign in to keep reading

3 more chapters are free with a Lably account.

More in Organisms