Lably
Skip to content

Related on Lably

Through Species, Skeletal muscle and Pollution

Narwhals inhabit the Arctic waters of Canada, Greenland and Russia. Every year, they migrate to ice-free summering grounds, usually in shallow waters, and often return to the same sites in subsequent years. Their diet mainly consists of polar and Arctic cod, Greenland halibut, cuttlefish, shrimp, and armhook squid. Diving to depths of up to 2,370 m (7,780 ft), the narwhal is among the deepest-diving cetaceans. The animals typically travel in groups of three to eight, with aggregations of up to 1,000 occurring in the summer months. Narwhals mate among the offshore pack ice from March to May, and the young are born between July and August of the following year. When communicating amongst themselves, narwhals use a variety of clicks, whistles and knocks.

There are an estimated 170,000 living narwhals, and the species is listed as being of least concern by the International Union for Conservation of Nature (IUCN). The population is threatened by the effects of climate change, such as reduction in ice cover and human activities such as pollution and hunting. Narwhals have been hunted for thousands of years by Inuit in northern Canada and Greenland for meat and ivory, and regulated subsistence hunting continues to this day.

Taxonomy

The narwhal was scientifically described by Carl Linnaeus in his 1758 publication Systema Naturae. The word "narwhal" comes from the Old Norse nárhval, meaning 'corpse-whale', which possibly refers to the animal's grey, mottled skin and its habit of remaining motionless when at the water's surface, a behaviour known as "logging" that usually happens in the summer. The scientific name, Monodon monoceros, is derived from Ancient Greek, meaning 'single-tooth single-horn'.

The narwhal is most closely related to the beluga whale (Delphinapterus leucas). Together, these two species comprise the only extant members of the family Monodontidae. Monodontids are distinguished by their pronounced melons (acoustic sensory organs), short snouts and the absence of a true dorsal fin.

Although the narwhal and beluga are classified as separate genera, there is some evidence of interbreeding between the two. Most prominent are the remains of a whale, described by marine zoologists as unlike any known species, which were found in West Greenland around 1990. It had features midway between a narwhal and a beluga, indicating that the remains belonged to a hybrid between the two species (a 'narluga'); this was confirmed by a 2019 DNA analysis. Whether the hybrid itself could breed remains unknown.

Evolution

Results of a genetic study reveal that porpoises and monodontids are closely related, forming a separate clade which diverged from other dolphins about 11 million years ago (mya). A 2018 molecular analysis of monodontid fossils indicates that they separated from Phocoenidae (porpoises) around 10.82 to 20.12 mya, and they are considered to be sister taxa. A later phylogenetic study conducted in 2020 suggested that the narwhal split from the beluga whale around 4.98 mya, based on data from mitochondrial DNA.

The fossil species Casatia thermophila of early Pliocene central Italy was described as a possible narwhal ancestor when it was discovered in 2019. Bohaskaia, Denebola and Haborodelphis are other extinct genera known from the Pliocene of the United States. Fossil evidence shows that prehistoric monodontids lived in tropical waters. They may have migrated to Arctic and subarctic waters in response to changes in the marine food chain.

The following phylogenetic tree is based on a 2019 study of the family Monodontidae.

Sign in to keep reading

5 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals