Lably
Skip to content

Ruff (bird)

Species of bird

  • 22 min read
  • 6 chapters
Two male Ruff at Diergaarde Blijdorp, Netherlands.
Arjan Haverkamp · CC BY 2.0

Related on Lably

Through Meadow and Rice

The ruff is a long-necked, pot-bellied bird. This species shows marked sexual dimorphism; the male is much larger than the female (the reeve), and has a breeding plumage that includes brightly coloured head tufts, bare orange facial skin, extensive black on the breast, and the large collar of ornamental feathers that inspired this bird's English name. The female and the non-breeding male have grey-brown upperparts and mainly white underparts. Three differently plumaged types of male, including a rare form that mimics the female, use a variety of strategies to obtain mating opportunities at a lek, and the colourful head and neck feathers are erected as part of the elaborate main courting display. The female has one brood per year and lays four eggs in a well-hidden ground nest, incubating the eggs and rearing the chicks, which are mobile soon after hatching, on her own. Predators of wader chicks and eggs include mammals such as foxes, feral cats and stoats, and birds such as large gulls, crows and skuas.

The ruff forages in wet grassland and soft mud, probing or searching by sight for edible items. It primarily feeds on insects, especially in the breeding season, but it will consume plant material, including rice and maize, on migration and in winter. Classified as "least concern" on the IUCN Red List criteria, the global conservation concerns are relatively low because of the large numbers that breed in Scandinavia and the Arctic. However, the range in much of Europe is contracting because of land drainage, increased fertiliser use, the loss of mown or grazed breeding sites, and over-hunting. This decline has seen it listed in the Agreement on the Conservation of African-Eurasian Migratory Waterbirds (AEWA).

Taxonomy and nomenclature

The ruff is a wader in the large family Scolopacidae, the typical shorebirds. Recent research suggests that it is in a near-basal position in the genus Calidris, the sister taxon to all of the species except for the knot group (red knot, great knot and surfbird). It has no recognised subspecies or geographical variants.

This species was first described by Carl Linnaeus in his Systema Naturae in 1758 as Tringa pugnax. It was moved to the monotypic genus Philomachus by German naturalist Blasius Merrem in 1804. More recent DNA research has shown it fits comfortably into the wader genus Calidris. The genus name comes from the Ancient Greek kalidris or skalidris, a term used by Aristotle for some grey-coloured waterside birds. The specific epithet refers to the aggressive behaviour of the bird at its mating arenas — pugnax from the Latin term for "combative".

The original English name for this bird, dating back to at least 1465, is the ree, perhaps derived from a dialectical term meaning "frenzied"; a later name reeve, which is still used for the female, is of unknown origin, but may be derived from the shire-reeve, a feudal officer, likening the male's flamboyant plumage to the official's robes. The current name was first recorded in 1634, and is derived from the ruff, an exaggerated collar fashionable from the mid-sixteenth century to the mid-seventeenth century, since the male bird's neck ornamental feathers resemble the neck-wear.

Sign in to keep reading

5 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals