Lably
Skip to content

Star-nosed mole

Species of mole

  • 18 min read
  • 3 chapters
Star-nosed Mole from US NPS
US National Parks Service · Public domain

Related on Lably

Through Seismic wave, Nature (journal) and Neuron

The nose is about 1.5 cm (0.59 in) in diameter with its Eimer's organs distributed on 22 appendages. Eimer's organs were first described in the European mole in 1872 by German zoologist Theodor Eimer. Other mole species also possess Eimer's organs, though they are not as specialized or numerous as in the star-nosed mole. Because the star-nosed mole is functionally blind, the snout was long suspected to be used to detect electrical activity in prey animals, though little, if any, empirical support has been found for this hypothesis. The nasal star and dentition of this species appear to be primarily adapted to exploit extremely small prey. A report in the journal Nature gives this animal the title of fastest-eating mammal, taking as little as 120 milliseconds (average: 227 ms) to identify and consume individual food items. Its brain decides in approximately eight milliseconds if prey is edible or not. This speed is at the limit of the speed of neurons.

These moles are also able to smell underwater, accomplished by exhaling air bubbles onto objects or scent trails and then inhaling the bubbles to carry scents back through the nose.

Ecology and behavior

The star-nosed mole lives in wet lowland areas and eats small invertebrates, such as aquatic insects (such as the larvae of caddisflies, midges, dragonflies, damselflies, crane flies, horseflies, predaceous diving beetles, and stoneflies), terrestrial insects, worms (such as earthworms, leeches, and other annelids), mollusks, and aquatic crustaceans, as well as small amphibians and small fish. Condylura cristata has also been found in dry meadows farther away from water. They have also been found in the Great Smoky Mountains as high as 1,676 m (5,499 ft). However, the star-nose mole does prefer wet, poorly drained areas and marshes. It is a good swimmer and can forage along the bottoms of streams and ponds. Like other moles, this animal digs shallow surface tunnels for foraging; often, these tunnels exit underwater. It is active day and night and remains active in winter when it has been observed tunneling through the snow and swimming in ice-covered streams. C. cristata is particularly adept at thermoregulation, maintaining a high body temperature in a wide range of external conditions relative to other Talpid moles. This explains its ability to thrive in cold aquatic environments. Little is known about the social behavior of the species, but it is suspected to be colonial.

This mole mates in late winter or early spring, and the female has one litter of typically four or five young in late spring or early summer. However, females are known to have a second litter if their first is unsuccessful. At birth, each offspring is about 5 cm (2 in) long, hairless, and weighs about 1.5 g (0.053 oz). Their eyes, ears, and star are all sealed, opening and becoming useful only about 14 days after birth. They become independent after about 30 days and are fully mature after 10 months. Predators include the red-tailed hawk, great horned owl, barn owl, screech owl, foxes, weasels, minks, various skunks and mustelids, and large fish such as the northern pike, as well as domestic cats.

Sign in to keep reading

2 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals