Lably
Skip to content

Black-throated loon

  • 13 min read
  • 6 chapters

Related on Lably

Through Fresh water, Asia and Atlantic Ocean

The black-throated loon measures about 70 cm (28 in) in length and can weigh anywhere from 1.3 to 3.4 kilograms (2.9 to 7.5 lb). In breeding plumage, the adult of the nominate subspecies has mostly black upperparts, with the exception of some of the mantle and scapulars, which have white squares. The head and hindneck are grey, and the sides white and striped black. Most of the throat is also black, giving this bird the name "black-throated loon". The colour of the throat patch can be used to distinguish the two subspecies; the throat patch of the other subspecies, G. a. viridigularis, is green. The underparts are mostly white, including the bottom of the throat. The flanks are also white, a feature which can be used to separate this bird from the Pacific loon. When the bird is not breeding, the black patch on the throat is absent, replaced with white; most of the black lines on the throat are also missing, except those on the bottom sides, and the upperparts are unpatterned with the exception of a few white spots on the upperwing. The juvenile is similar to the non-breeding adult, except more brown overall.

The timing of the breeding season is variable; in the southern part of its range, this loon starts breeding in April, whereas in the northern portion, it waits until after the spring thaw. It builds an oval nest about 23 centimetres (9.1 in) across, either near the breeding lake or on vegetation emerging from it. The black-throated loon usually lays a clutch of two, rarely one or three, brown-green eggs with dark splotches. After an incubation period of 27 to 29 days, the chick hatches, and is fed a diet of small fish and invertebrates. The adult mostly eats fish. To catch this food, it forages by itself or in pairs, very rarely foraging in groups. It dives from the water, going no deeper than 5 metres (16 ft). Most dives are successful. Whether or not at least one chick will hatch from a nest is variable, ranging from 30% to 90%. Most failures come from predators and flooding. Overall, the population of this loon is declining, although the International Union for Conservation of Nature (IUCN) still rates it as least concern, because the population decline is not rapid enough. The black-throated loon is protected under both the Migratory Bird Treaty Act of 1918 and the Agreement on the Conservation of African-Eurasian Migratory Waterbirds.

Taxonomy and etymology

The black-throated loon was formally described in 1758 by the Swedish naturalist Carl Linnaeus in the tenth edition of his Systema Naturae under the binomial name Colymbus arcticus. Linnaeus specified the type locality as Europe and America but in 1761 he restricted it to Sweden. In 1897 the American ornithologist Joel Asaph Allen suggested that the black-throated loon should be moved to the genus Gavia that had been introduced by Johann Forster in 1788. This proposal was adopted by the American Ornithologists' Union (AOU) in 1899. The genus name Gavia comes from the Latin for 'sea mew', as used by the ancient Roman naturalist Pliny the Elder. The specific arctica is Latin for 'northern' or 'Arctic'. The name of the subspecies viridigularis stems from the Latin viridis, meaning 'green', and the Latin gularis, meaning 'throated', in reference to the green throat of this subspecies. The common name, black-throated loon, stems from its black throat patch. This loon is also called the Arctic loon and the black-throated diver.

There are two subspecies:

  • Gavia arctica arctica (Linnaeus, 1758) – This subspecies is found in northern Europe, east to the center of northern Asia, and from that to the Lena River and Transbaikal. It migrates to the coasts of northwestern Europe and the coasts of the Mediterranean, Black, and Caspian Seas.
  • G. a. viridigularis Dwight, 1918 – This subspecies is found in eastern Russia from the Lena River and Transbaikal east to the peninsulas of Chukotka and Kamchatka and the northern portion of Sakhalin. It migrates to the northwestern Pacific coasts.

G. a. viridigularis was considered to be a separate species when described by Jonathan Dwight in 1918, but in 1919 Arthur Cleveland Bent suggested that it be moved to its current placement as a subspecies. The black-throated loon was previously considered conspecific with the North American Pacific loon, which was its subspecies, but they have now been split into two species; there was no evidence of the two interbreeding in areas where they occurred together. Furthermore, the architecture of the air sacs in the lungs of the two species are significantly different. This split was done by the AOU in 1985. The phylogeny of this species is debated, the black-throated loon and the Pacific loon traditionally being considered sister species, whereas a study using mitochondrial and nuclear intron DNA supported placing the black-throated loon sister to a clade consisting of the Pacific loon and the two sister species that are the common loon and the yellow-billed loon. This latter study is criticised on the basis that it may form a phylogeny on incomplete lineage sorting. In the former phylogeny, the split between the Pacific loon and the black-throated loon is proposed to have happened about 6.5 million years ago.

Sign in to keep reading

5 more chapters are free with a Lably account.

More in Organisms