Lably
Skip to content

Blue wildebeest

Species of antelope

  • 17 min read
  • 7 chapters

Related on Lably

Through Herbivore and Kenya

The blue wildebeest is an herbivore, feeding primarily on short grasses. It forms herds which move about in loose aggregations, the animals being fast runners and extremely wary. The mating season begins at the end of the rainy season and a single calf is usually born after a gestational period of about 8.5 months. The calf remains with its mother for 8 months, after which it joins a juvenile herd. Blue wildebeest are found in short-grass plains bordering bush-covered acacia savannas in southern and eastern Africa, thriving in areas that are neither too wet nor too arid. Three African populations of blue wildebeest take part in a long-distance migration, timed to coincide with the annual pattern of rainfall and grass growth on the short-grass plains where they can find the nutrient-rich forage necessary for lactation and calf growth.

The blue wildebeest is native to Angola, Botswana, Eswatini, Kenya, Mozambique, South Africa, Tanzania, Zambia, and Zimbabwe. Today, it is extinct in Malawi, but has been successfully reintroduced in Namibia. The southern limit of the blue wildebeest range is the Orange River, while the western limit is bounded by Lake Victoria and Mount Kenya. The blue wildebeest is widespread and is being introduced into private game farms, reserves, and conservancies. The International Union for Conservation of Nature and Natural Resources rates the blue wildebeest as being of least concern. The population has been estimated to be around 1.5 million, and the population trend is stable.

Taxonomy and naming

The blue wildebeest was first described in 1823 by English naturalist William John Burchell, who gave it the scientific name Connochaetes taurinus. It shares the genus Connochaetes with the black wildebeest (C. gnou), and is placed in the family Bovidae, ruminant animals with cloven hooves. The generic name Connochaetes derives from the Greek words κόννος, kónnos, "beard", and χαίτη, khaítē, "flowing hair", "mane". The specific name taurinus originates from the Greek word tauros, which means a bull or bullock. The common name "blue wildebeest" refers to the conspicuous, silvery-blue sheen of the coat, while the alternative name "gnu" originates from the name for these animals used by the Khoikhoi people, a native pastoralist people of southwestern Africa.

Though the blue and black wildebeest are currently classified in the same genus, the former was previously placed in a separate genus, Gorgon. In a study of the mitotic chromosomes and mtDNA, which was undertaken to understand more of the evolutionary relationships between the two species, the two were found to have a close phylogenetic relationship and had diverged about a million years ago.

Subspecies

C. taurinus has five subspecies:

  • C. t. taurinus (Burchell, 1823) – the blue wildebeest, common wildebeest, or brindled gnu occurs in Southern Africa from Namibia and South Africa to north of the Orange River in Mozambique and south of the Zambezi River in southwestern Zambia to southern Angola.
  • C. t. johnstoni (Sclater, 1896) – the Nyassaland wildebeest occurs from north of the Zambezi River to east-central Tanzania. It is now extinct in Malawi.
  • C. t. albojubatus (Thomas, 1912) – the eastern white-bearded wildebeest occurs in the Gregory Rift Valley, and from northern Tanzania to central Kenya.
  • C. t. mearnsi (Heller, 1913) – the western white-bearded wildebeest, occurs in northern Tanzania and southern Kenya. Its range extends from the west of the Gregory Rift Valley to Speke Bay on Lake Victoria.
  • C. t. cooksoni (Blaine, 1914) – Cookson's wildebeest is restricted to the Luangwa Valley in Zambia and wanders sometimes into the plateau region of central Malawi.

In addition, the distinctive appearance of a western form, ranging from the Kalahari to central Zambia, suggests that subspecies mattosi (Blaine, 1825) may also prove distinct from subspecies taurinus.

Hybrids

The blue wildebeest is known to hybridise with the black wildebeest. The differences in social behaviour and habitats have historically prevented interspecific hybridisation, but it may occur when both species are confined within the same area, and the offspring are usually fertile. A study of these hybrid animals at Spioenkop Dam Nature Reserve in South Africa revealed that many had congenital abnormalities relating to their teeth, horns, and the Wormian bones of the skull. Another study reported an increase in the size of the hybrid as compared to either of its parents. In some hybrid animals, the auditory bullae are highly deformed, and in others, the radius and ulna are fused.

Sign in to keep reading

6 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals