Lably
Skip to content

Burrowing owl

Species of owl

  • 15 min read
  • 6 chapters

Related on Lably

Through Species, North America and South America

Unlike most owls, burrowing owls are often active during the day, although they tend to avoid the heat of midday. But, similar to many other species of owls, they are mostly crepuscular hunters, as they can utilize their night vision and attuned hearing to maximum potential during sunrise and sunset. Having evolved to live on open grasslands and prairie habitat (as well as badlands, chaparral and desert ecosystems), as opposed to dense forest, the burrowing owl has developed longer legs than other owls, a trait which enables it to sprint when pursuing its prey, not dissimilarly to the greater roadrunner, as well as providing momentum when taking flight; however, burrowing owls typically only become airborne for short bursts, such as when fleeing threats, and typically do not fly very high off of the ground.

Taxonomy

The burrowing owl was formally described by Spanish naturalist Juan Ignacio Molina in 1782 under the binomial name Strix cunicularia from a specimen collected in Chile. The specific epithet is from the Latin cunicularius, meaning "burrower" or "miner". The burrowing owl is now placed in the genus Athene which was introduced by German zoologist Friedrich Boie in 1822.

The burrowing owl is sometimes classified in the monotypic genus Speotyto (based on an overall unique morphology and karyotype). Osteology and DNA sequence data, though, suggests that the burrowing owl is a terrestrial member of the little owls genus (Athene), thus it is placed in that group today by most authorities.

A considerable number of subspecies have been described, though they differ little in appearance; the taxonomic validity of several is still up for debate. Most subspecies are found in or near the Andes and within the Antilles of the Caribbean Sea. Although distinct from each other, the relationship of the Florida subspecies, for instance, to (and its distinctness from) the Caribbean owls, is not quite clear.

The 18 recognised subspecies, of which two are now extinct, are:

  • †A. c. amaura (Lawrence, 1878): Antiguan burrowing owl – formerly Antigua and Saint Kitts and Nevis; extinct (circa 1905)
  • A. c. boliviana (L. Kelso, 1939): Bolivian burrowing owl – the Bolivian altiplano
  • A. c. brachyptera (Richmond, 1896): Margarita Island burrowing owl – Margarita Island (may include A. c. apurensis)
  • A. c. carrikeri (Stone, 1922): East Colombian burrowing owl – Eastern Colombia; doubtfully distinct from A. c. tolimae
  • A. c. cunicularia (Molina, 1782):- southern burrowing owl – lowlands of southern Bolivia and southern Brazil south to Tierra del Fuego
  • A. c. floridana (Ridgway, 1874): Florida burrowing owl – Florida and the Bahamas; listed as Vulnerable
  • A. c. grallaria (Temminck, 1822): Brazilian burrowing owl – Central and eastern Brazil
  • †A. c. guadeloupensis (Ridgway, 1874): Guadeloupe burrowing owl – formerly Guadeloupe and Marie-Galante islands; extinct (circa 1890)
  • A. c. guantanamensis (Garrido, 2001): Cuban burrowing owl – Cuba and Isla de la Juventud
  • A. c. hypugaea (Bonaparte, 1825): western burrowing owl – Southern Canada through the Great Plains, south to Central America; listed as Apparently Secure
  • A. c. juninensis (Berlepsch & Stolzmann, 1902): south Andean burrowing owl – Andes Mountains and foothills from central Perú to northwestern Argentina (may include A. c. punensis)
  • A. c. minor (Cory, 1918): Guyanese burrowing owl – southern Guyana and Roraima state (Brazil)
  • A. c. nanodes (Berlepsch & Stolzmann, 1892): Southwest Peruvian burrowing owl – southwestern Perú (may include A. c. intermedia)
  • A. c. pichinchae (Boetticher, 1929): West Ecuadorean burrowing owl – western Ecuador
  • A. c. rostrata (C. H. Townsend, 1890): Revillagigedo burrowing owl – Clarion and Revillagigedo Islands
  • A. c. tolimae (Stone, 1899): West Colombian burrowing owl – Western Colombia (may include A. c. carrikeri)
  • A. c. troglodytes (Wetmore & Swales, 1931): Hispaniolan burrowing owl – Hispaniola (Haiti and the Dominican Republic) and surrounding islands (Gonâve, Beata Island)
  • A. c. partridgei (Olrog, 1976): Corrientes burrowing owl – Corrientes Province, Argentina (probably not distinct from A. c. cunicularia)

A paleosubspecies, A. c. providentiae, has been described from fossil remains from the Pleistocene of the Bahamas. How these birds relate to the extant A. c. floridana – that is, whether they were among the ancestors of that subspecies, or whether they represented a more distant lineage that completely disappeared later – is unknown.

In addition, prehistoric fossils of similar owls have been recovered from many islands in the Caribbean (Barbuda, the Cayman Islands, Jamaica, Mona Island and Puerto Rico). These birds became extinct towards the end of the Pleistocene, probably because of ecological and sea-level changes at the end of the last ice age rather than human activity. These fossil owls differed in size from present-day burrowing owls, and their relationship to the modern taxa has not been resolved.

Sign in to keep reading

5 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals