Lably
Skip to content

Common myna

Bird of the family Sturnidae

  • 14 min read
  • 6 chapters
Acridotheres tristis (Linnaeus, 1766) - Common mynah, South Africa
Gerrie van Vuuren · CC BY-SA 4.0

Related on Lably

Through Bird, Asia and Urban area

The range of the common myna is increasing at such a rapid rate that in 2000 the IUCN Species Survival Commission declared it one of the world's most invasive species and one of only three birds listed among "100 of the World's Worst Invasive Species" that pose a threat to biodiversity, agriculture and human interests. In particular, the species poses a serious threat to the ecosystems of Australia, where it was named "The Most Important Pest/Problem" in 2008.

Taxonomy

In 1760, the French zoologist Mathurin Jacques Brisson included a description of the common myna in his Ornithologie, based on a specimen that he mistakenly believed had been collected in the Philippines. He used the French name Le merle des Philippines and the Latin Merula Philippensis. Although Brisson coined Latin names, they do not conform to the binomial system and are not recognised by the International Commission on Zoological Nomenclature.

When the Swedish naturalist, Carl Linnaeus, updated his Systema Naturae in 1766, for the 12th edition, he added 240 species that had been previously described by Brisson. One of them was the common myna. Linnaeus included a brief description, coined the binomial name Paradisea tristis and cited Brisson's work. The type location was subsequently corrected to Pondicherry in southern India.


Etymology

The specific name tristis is Latin for "sad" or "gloomy".

This species is now placed in the genus Acridotheres that was introduced by the French ornithologist Louis Pierre Vieillot in 1816. The generic name Acridotheres is from the Ancient Greek: ἀκρίς : akrís, genitive ἀκρίδος : akrídos meaning locust, and Ancient Greek: θηρής : thērḗs, meaning hunter.

Subspecies

Two subspecies are recognised:

  • the Indian myna (A. t. tristis) (Linnaeus, 1766) – It is found from southern Kazakhstan, Turkmenistan and eastern Iran to southern China, Indochina, the Malay Peninsula and southern India. It has also been introduced to Hawai‘i and North America. Populations from the northwest of its range have sometimes been separated as a distinct subspecies, A. t. neumanni, while populations from Nepal and Myanmar have been described as A. t. tristoides.
  • the Sri Lankan myna (A. t. melanosternus) Legge, 1879 – Sri Lanka

The Sri Lankan subspecies melanosternus is darker than the Indian subspecies tristis and has half-black and half-white primary coverts and a larger yellow cheek-patch.

Sign in to keep reading

5 more chapters are free with a Lably account.

More in Organisms