Lably
Skip to content

Common raccoon dog

Canid indigenous to East Asia

  • 18 min read
  • 7 chapters

Related on Lably

Through East Asia, Invasive species and Gastrointestinal tract

The closest relatives of the common raccoon dogs are the true foxes, not the raccoon, which is one of the musteloids, and not closely related. Among the Canidae, the common raccoon dog shares the habit of regularly climbing trees only with the North American gray fox, which is neither a true fox nor a close relative of the common raccoon dog.

Due to the fur trade, the common raccoon dog has been widely introduced in Europe, where it has been treated as a potentially hazardous invasive species. In Scandinavia, it is called "marten-dog" (Swedish: mårdhund, Norwegian and Danish: mårhund). In Europe, since 2019, the common raccoon dog has been included on the list of Invasive Alien Species of Union concern (the Union list). This implies that this species cannot be imported, bred, transported, commercialized, or intentionally released into the environment in the whole of the European Union.

Description

Common raccoon dog skulls greatly resemble those of South American foxes, particularly crab-eating foxes, though genetic studies reveal they are not closely related. Their skulls are small, but sturdily built and moderately elongated, with narrow zygomatic arches. The projections of the skull are well-developed, with the sagittal crest being particularly prominent in old animals.

Reflecting their omnivorous diets, common raccoon dogs have small and weak canines and carnassials, flat molars, and relatively long intestines – (1.5–2.0 times longer than other canids). They have long torsos and short legs. Total lengths can range from 45 to 71 cm (18 to 28 in). The tail, at 12 to 18 cm (4.7 to 7.1 in) long, is short, amounting to less than a third of the animal's total length and hangs below the tarsal joints without touching the ground. The ears are short and protrude only slightly from the fur.

Weights fluctuate according to season: in March they weigh 3 kg (6.6 lb), while in August to early September males average 6.5–7 kg (14–15 lb), with some individuals attaining a maximal weight of 9–10 kg (20–22 lb). Specimens from Japanese and Russian studies have been shown to be on average larger than those from Chinese studies.

The winter fur is long and thick with dense underfur and coarse guard hairs measuring 120 millimetres (4.7 in) in length. The winter fur protects common raccoon dogs from low temperatures ranging down to −20 to −25 °C (−4 to −13 °F). It is of a dirty, earth-brown, or brownish-grey colour with black guard hairs. The tail is darker than the torso. A dark stripe is present on the back, which broadens on the shoulders, forming a cross shape. The abdomen is yellowish-brown, while the chest is dark brown or blackish. The muzzle is covered in short hair, which increases in length and quantity behind the eyes. The cheeks are coated with long, whiskery hairs. The summer fur is brighter and reddish straw-coloured.

A rare white colour type occurs in China. They can also come in a yellow colour.

Sign in to keep reading

6 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals