Lably
Skip to content

Giant panda

Species of bear

  • 28 min read
  • 8 chapters
  • 4 labs on Lably
Giant Panda at Ocean Park Hong Kong
J. Patrick Fischer · CC BY-SA 3.0

Learn it on Lably

The giant panda lives exclusively in six montane regions in a few Chinese provinces at elevations of up to 3,000 m (9,800 ft). It is solitary and gathers only in mating seasons. It relies on olfactory communication and uses scent marks as chemical cues and on landmarks like rocks or trees. Females rear cubs for an average of 18 to 24 months. The oldest known giant panda was 38 years old.

As a result of farming, deforestation and infrastructural development, the giant panda has been driven out of the lowland areas where it once lived. The Fourth National Survey (2011–2014), published in 2015, estimated that the wild giant panda population aged over 1.5 years, excluding dependent young, had increased to 1,864 individuals; based on this number, and using the available estimated percentage of cubs in the population (9.6%), the total population comprised approximately 2,060 adult individuals as of 2018. Since 2016, it has been listed as Vulnerable on the IUCN Red List. In July 2021, Chinese authorities also classified the giant panda as vulnerable. It is a conservation-reliant species. By 2007, the captive population comprised 239 giant pandas in China and another 27 outside the country. It has often served as China's national symbol, appeared on Chinese Gold Panda coins since 1982 and Chinese Silver Panda coins since 1983, and was one of the five Fuwa mascots of the 2008 Summer Olympics.

Etymology

The word panda in English was borrowed from French, but no conclusive explanation of the origin of the French word panda has been found. The closest candidate is the Nepali word ponya, possibly referring to the adapted wrist bone of the red panda, which is native to Nepal. In many older sources, the name "panda" or "common panda" refers to the red panda (Ailurus fulgens), which was described some 40 years earlier and over that period was the only animal known as a panda. The binomial name Ailuropoda melanoleuca means black and white (melanoleuca) cat-foot (ailuropoda).

Since the earliest collection of Chinese writings, the Chinese language has given the bear many different names, including mò (貘, ancient Chinese name for giant panda), huāxióng (花熊; "spotted bear") and zhúxióng (竹熊; "bamboo bear"). The most popular names in China today are dàxióngmāo (大熊貓; lit. 'giant bear cat'), or simply xióngmāo (熊貓; lit. 'bear cat'). As with the word panda in English, xióngmāo (熊貓) was originally used to describe just the red panda, but dàxióngmāo (大熊貓) and xiǎoxióngmāo (小熊猫; lit. 'little bear cat') were coined to differentiate between the species.

In Taiwan, another popular name for panda is the inverted dàmāoxióng (大貓熊; lit. 'giant cat bear'), though many encyclopedias and dictionaries in Taiwan still use the "bear cat" form as the correct name. Some linguists argue, in this construction, "bear" instead of "cat" is the base noun, making the name more grammatically and logically correct, which have led to the popular choice despite official writings. This name did not gain its popularity until 1988, when a private zoo in Tainan painted a sun bear black and white and created the Tainan fake panda incident.

Sign in to keep reading

7 more chapters are free with a Lably account.

More in Organisms