Lably
Skip to content

Great auk

Extinct flightless seabird from the North Atlantic

  • 25 min read
  • 6 chapters
Great Auk (Pinguinis impennis) specimen (Bird no. 8, the Glasgow Auk) and replica egg, Kelvingrove, Glasgow. A lost part of the biogeography of Britain, and the only flightless bird that has bred in E
Mike Pennington · CC BY-SA 2.0

Related on Lably

Through Extinction, Penguin and Atlantic Ocean

It bred on rocky, remote islands with easy access to the ocean and a plentiful food supply, a rarity in nature that provided only a few breeding sites for the great auks. During the non-breeding season, the auk foraged in the waters of the North Atlantic, ranging as far south as northern Spain and along the coastlines of Canada, Greenland, Iceland, the Faroe Islands, Norway, Ireland, and Great Britain.

The bird was about 75 centimetres (29.5 inches) tall and weighed about 5 kilograms (11 pounds), making it the largest alcid to survive into the modern era, and the second-largest member of the alcid family overall (the prehistoric Miomancalla was larger). It had a black back and a white belly. The black beak was heavy and hooked, with grooves on its surface. During summer, great auk plumage showed a white patch over each eye. During winter, the great auk lost these patches, instead developing a white band stretching between the eyes. The wings were only 15 cm (6 in) long, rendering the bird flightless. Instead, the great auk was a powerful swimmer, a trait that it used in hunting. Its favourite prey were fish, including Atlantic menhaden and capelin, and crustaceans. Although agile in the water, it was clumsy on land. Great auk pairs mated for life. They nested in extremely dense and social colonies, laying one egg on bare rock. The egg was white with variable brown marbling. Both parents participated in the incubation of the egg for around six weeks before the young hatched. The young left the nest site after two to three weeks, although the parents continued to care for it.

The great auk was an important part of many Native American cultures, both as a food source and as a symbolic item. Many Maritime Archaic people were buried with great auk bones. One burial discovered included a corpse covered by more than 200 great auk beaks, which are presumed to be the remnants of a cloak made of great auks' skins. Early European explorers to the Americas used the great auk as a convenient food source or as fishing bait, reducing its numbers. The bird's down was in high demand in Europe, a factor that largely eliminated the European populations by the mid-16th century. Around the same time, nations such as Great Britain began to realize that the great auk was disappearing, and it became the beneficiary of many early protection laws but despite them was still hunted.

Its growing rarity increased interest from European museums and private collectors in obtaining skins and eggs of the bird. On 3 June 1844, the last two confirmed specimens were killed on Eldey, off the coast of Iceland, ending the last known breeding attempt. Later reports of roaming individuals being seen or caught are unconfirmed. A report of one great auk in 1852 is considered by some to be the last sighting of a member of the species. The great auk is mentioned in several novels, and the scientific journal of the American Ornithological Society (now Ornithology) was named The Auk in honour of the bird until 2021.

Taxonomy and evolution

Analysis of mtDNA has confirmed morphological and biogeographical studies suggesting that the razorbill is the closest living relative of the great auk. The great auk also was related closely to the little auk or dovekie, which underwent a radically different evolution compared to Pinguinus. Due to its outward similarity to the razorbill (apart from flightlessness and size), the great auk often was placed in the genus Alca, following Linnaeus.

The oldest known fossil records of the modern great auk are from the Boxgrove Palaeolithic site of England and Lower Town Hill Formation of Bermuda, both of which are dated to the Middle Pleistocene at least 400,000 years BP. The Pliocene sister species, Pinguinus alfrednewtoni, and molecular evidence show that the three closely related genera diverged soon after their common ancestor, a bird probably similar to a stout Xantus's murrelet, had spread to the coasts of the Atlantic. Apparently, by that time, the murres, or Atlantic guillemots, already had split from the other Atlantic alcids. Razorbill-like birds were common in the Atlantic during the Pliocene, but the evolution of the little auk is sparsely documented. The molecular data are compatible with either possibility, but the weight of evidence suggests placing the great auk in a distinct genus. Some ornithologists still believe it is more appropriate to retain the species in the genus Alca. It is the only recorded British bird made extinct in historic times.

The following cladogram shows the placement of the great auk among its closest relatives, based on a 2004 genetic study:

Pinguinus alfrednewtoni was a larger, and also flightless, member of the genus Pinguinus that lived during the Early Pliocene. Known from bones found in the Yorktown Formation of the Lee Creek Mine in North Carolina, it is believed to have split, along with the great auk, from a common ancestor. Pinguinus alfrednewtoni lived in the Western Atlantic, while the great auk lived in the Eastern Atlantic. After the former died out following the Pliocene, the great auk took over its territory. The great auk was not related closely to the other extinct genera of flightless alcids, Mancalla, Praemancalla, and Alcodes.

Etymology

The great auk was one of the 4,400 animal species formally described by Carl Linnaeus in his eighteenth-century work Systema Naturae, in which it was given the binomial Alca impennis. The name Alca is a Latin derivative of the Scandinavian word for razorbills and their relatives. The bird was known in literature even before this and was described by Charles d'Ecluse in 1605 as Mergus Americanus. This also included a woodcut which represents the oldest unambiguous visual depictions of the bird.

The species was not placed in its own scientific genus, Pinguinus, until 1791. The generic name is derived from the Spanish, Portuguese and French name for the species, in turn from Latin pinguis meaning "plump", and the specific name, impennis, is from Latin and refers to the lack of flight feathers, or pennae.

The Irish name for the great auk is falcóg mhór, meaning "big seabird/auk". The Basque name is arponaz, meaning "spearbill". Its early French name was apponatz, while modern French uses grand pingouin. The Norse called the great auk geirfugl, which means "spearbird". This has led to an alternative English common name for the bird, garefowl or gairfowl. The Inuit name for the great auk was isarukitsok, which meant "little wing".

The word "penguin" first appears in the 16th century as a synonym for "great auk". It may be derived from the Welsh pen gwyn "white head", although the etymology is debated. When European explorers discovered what today are known as penguins in the Southern Hemisphere, they noticed their similar appearance to the great auk and named them after this bird, although biologically, they are not closely related. Whalers also lumped the northern and southern birds together under the common name "woggins".

Sign in to keep reading

5 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals