Lably
Skip to content

Manchurian hare

Species of mammal

  • 7 min read
  • 5 chapters

Related on Lably

Through Species, Russia and Genetics

The species is threatened by habitat loss due to deforestation. In regions where forest is cleared away, the Manchurian hare is faced with competition from the Tolai hare. It occurs across several protected areas, and in some places has a very high population density. The International Union for the Conservation of Nature (IUCN) has assessed its conservation status as being of "least concern".

Taxonomy and etymology

The Manchurian hare, scientific name Lepus mandshuricus, was first described by Gustav Radde in 1861, with a type locality of the Bureya Mountains in Khabarovsk Krai, Russia. The species name mandshuricus is Latin, meaning "of Manchuria". Radde noted that the species could possibly represent the adult form of the Japanese hare (L. brachyurus), and that all of the then-known Japanese hare specimens were young, but ultimately stated that L. mandshuricus should be considered a separate species until further research could be carried out. Sergey Ognev reclassified the species as belonging to the new genus Allolagus in 1929; it was in 1951 considered a subspecies of the Japanese hare based on dental characteristics and skull measurements, but this was refuted by phylogenetic analysis, which placed it in Lepus. The Manchurian hare has no subspecies of its own. Common names for the Manchurian hare in other languages include Dongbei tu (Chinese), Manzhurskiy zayats (Russian) and Manjutokki (Korean). Ognev noted it was called the tolo, taula, or tolau by the Evenki people, borto-gormako by the Nanai people, and borta-gurmakhung in Manchuria.

Melanistic forms of the Manchurian hare were known from at least 1870, as they were recorded in Ussuriland by Nikolay Przhevalsky. This form was variously described by naturalists throughout the 20th century, with Vladimir Arsenyev noting the form as an undescribed species within Caprolagus in 1921 and Ognev describing it as the subspecies Lepus mandshuricus melanonotus in 1922. Ognev later noted that it was recorded more frequently in southern Manchuria than elsewhere, and compared it to a black-backed form of the European hamster that appeared to be geographically restricted. The melanistic form was described as a distinct species, the Manchurian black hare (Lepus melanius), in 1979 by Li Zhengying and Lo Zexun. Because the species distribution of the melanistic population overlapped with that of not only the Manchurian hare, but also the mountain (L. timidus) and tolai hares (L. tolai), it was considered by Robert S. Hoffmann to be a synonym of L. mandshuricus in the third edition of Mammal Species of the World. This was supported by molecular genetic analysis done by Wu et al. that same year. Later works describe L. melanius as a junior synonym of L. mandshuricus.

Phylogeny

According to mitochondrial and nuclear gene analysis by Iraçabal et al., its closest genetic relatives are the Korean hare (L. coreanus) and the Cape hare (L. capensis), though it has been noted that there is very little mitochondrial DNA specific only to L. mandshuricus. This analysis also placed the most recent appearance of the species in the late Pleistocene epoch; earlier research describes it as emerging from 0.7 to 2.05 million years ago.

The following is a cladogram showing the relationships between the Manchurian hare and other hares (excluding L. starcki due to lack of information) based on a phylogenetic tree from Iraçabal et al., 2024:

Sign in to keep reading

4 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals