Lably
Skip to content

Melampitta

Family of birds

  • 9 min read
  • 5 chapters

Related on Lably

Through Taxonomy (biology) and Extinction

These are small to medium-sized birds with black plumage, strong legs and short, rounded wings. Mostly terrestrial, they live in montane forest. The greater melampitta has more specific habitat needs, needing limestone karst where it is thought to roost and nest in limestone sinkholes. Insects and small vertebrates are taken from the forest leaf litter. Little is known about their breeding behaviour, with only the nests of the lesser melampitta having been seen by scientists. While the greater melampitta is not generally common, neither species is thought to be declining due to human activities, and both species are considered to be safe from extinction by the International Union for Conservation of Nature.

Taxonomy

The taxonomic placement of the melampittas was the source of long-standing confusion. Based on its superficial resemblance to the suboscine pittas (plump bodies, short tails and long legs), Hermann Schlegel placed the lesser melampitta within that family when he described that species in 1871. The name melampitta is derived from the Ancient Greek melas- for "black" with the genus name "Pitta". As Ernst Mayr demonstrated that the structure of the syrinx was that of an oscine bird, the genus was later moved to the Old World babblers (an infamous "taxonomic dustbin"), then with the jewel-babblers and whipbirds, which have been placed in both the Orthonychidae or the Eupetidae (but are now in their own family, Cinclosomatidae).

Based on the analysis of DNA–DNA hybridization data the genus was placed with the Paradisaeidae birds of paradise by Charles Sibley and Jon E. Ahlquist. Frith and Frith felt these conclusions were not supported by aspects of the behaviour and biology (although they argued it may have been related to the Cnemophilidae birds of paradise, which had then recently been split from the main family). More recent studies have refuted the relationship with the whipbirds and jewel-babblers, and instead consistently shown a relationship as the sister taxa to a group of families including the drongos, fantails, monarch flycatchers, Corcoracidae (the white-winged chough and apostlebird of Australia) and the birds of paradise again. The fact that the melampittas do not closely resemble these families (except the Corcoracidae and to a lesser extent the birds of paradise) may be due to adaptations to terrestrial living, compared to the other families which are mostly arboreal. Given the distinctiveness of the two melampittas it was suggested that the genus be placed in its own family, and a new family, Melampittidae, was formally erected in 2014 by Richard Schodde and Leslie Christidis.

While most researchers also accepted that the two species are congeneric (are both in the same genus), the two species do have a number of differences, particularly size, tail length and calls. In 2014, in the same paper that established the family, Schodde and Christidis moved the greater melampitta into its own genus Megalampitta. Although the name was created to invoke the Greek mega for large and Melampitta for the genus, the authors of the paper stated that, per the Code for Nomenclature, it should be treated a random collection of letters. The authors also noted that it is possible that the two species may be separated into two families in the future.

The greater melampitta is monotypic, meaning it has no subspecies. The lesser melampitta has had three subspecies described, distinguished by slight differences in measurements, and some authorities have also treated it as monotypic. A study published in 2024 confirmed that the greater melampitta is indeed monotypic, with all birds forming a single population, even though they have a highly dispersed population. The lesser melampitta showed deep divisions between the three populations, leading the researchers to suggest that it may represent three different species.

Sign in to keep reading

4 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals