Lably
Skip to content

Ocelot

Species of wild cat

  • 15 min read
  • 8 chapters
Ocelot in Parque Estadual Encontro das Águas, Brazil
Giles Laurent · CC BY-SA 4.0

Related on Lably

Through Litter (zoology), Habitat destruction and Binomial nomenclature

The ocelot is efficient at climbing, leaping and swimming. It prefers areas close to water sources with dense vegetation cover and high prey availability. It preys on small terrestrial mammals, such as armadilloes, opossums, and lagomorphs. It is typically active during twilight and at night and tends to be solitary and territorial. Both sexes become sexually mature at around two years of age and can breed throughout the year; peak mating season varies geographically. After a gestation period of two to three months, the female gives birth to a litter of one to three kittens. They stay with their mother for up to two years, after which they leave to establish their own home ranges.

The ocelot is listed as Least Concern on the IUCN Red List and is threatened by habitat destruction, hunting, and traffic accidents. While its range is very large, various populations are decreasing in many parts of its range. The association of the ocelot with humans dates back to the Aztec and Incan civilizations; it has occasionally been kept as a pet.

Etymology

The name "ocelot" comes from the Nahuatl word ōcēlōtl (pronounced ), which generally refers to the jaguar, rather than the ocelot. Another possible origin for the name is the Latin ocellatus ("having little eyes" or "marked with eye-like spots"), in reference to the cat's spotted coat.

Other vernacular names for the ocelot include cunaguaro (Venezuela), gato onza (Argentina), gato tigre (Panama), heitigrikati (Suriname), jaguatirica, maracaja (Brazil), manigordo (Costa Rica, Panama and Venezuela), mathuntori, ocelote, onsa, pumillo, tiger cat (Belize), tigrecillo (Bolivia) and tigrillo (Colombia, Ecuador, Guatemala, and Peru).

Sign in to keep reading

7 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals