Lably
Skip to content

Fin whale

Large baleen whale species

  • 26 min read
  • 5 chapters
Balaenoptera physalus
Aqqa Rosing-Asvid - Visit Greenland · CC BY 2.0

Related on Lably

Through Atlantic Ocean and Polar regions

At least two recognized subspecies exist, one in the North Atlantic and one across the Southern Hemisphere. The species is found in all the major oceans, from polar to tropical waters, and is absent only from waters close to the pack ice at the poles and relatively small areas of water away from the open ocean. The highest population density occurs in temperate and cool waters. Its prey mainly consists of smaller schooling fish, small squid, and crustaceans, including copepods and krill. Mating takes place in temperate, low-latitude seas during the winter. Fin whales are often observed in pods of 6–10 animals, with whom they communicate using frequency-modulated sounds, ranging from 16 to 40 hertz.

Like all other large whales, the fin whale was a prized kill during the "heyday" of whaling from 1840 to 1861. This remained so into the 20th century, but decades of overharvesting contributed to declining numbers through the late 20th century. Over 725,000 fin whales were reportedly taken from the Southern Hemisphere between 1905 and 1976. Postrecovery numbers of the southern subspecies are predicted to be less than 50% of the pre-whaling population, even by 2010, due to long-lasting impacts of whaling and slow recovery rates. In the North Atlantic, it is considered to be fully recovered from past exploitation, while in other oceans, it is still in the process of recovery. As of 2018, it was assessed as vulnerable by the International Union for the Conservation of Nature.

Taxonomy

The fin whale was first described by Friderich Martens in 1675 and by Paul Dudley in 1725. The former description was used as the primary basis for the species Balaena physalus by Carl Linnaeus in 1758. In 1804, Bernard Germain de Lacépède reclassified the species as Balaenoptera rorqual, based on a specimen that had stranded on Île Sainte-Marguerite (Cannes, France) in 1798. In 1830, Louis Companyo described a specimen that had been stranded near Saint-Cyprien, southern France, in 1828, as Balaena musculus. Most later authors followed him in using the specific name musculus, until Frederick W. True (1898) showed that it referred to the blue whale. In 1846, British taxonomist John Edward Gray described a 16.7 m (55 ft) specimen from the Falkland Islands as Balaenoptera australis. In 1865, German naturalist Hermann Burmeister described a roughly 15 m (49 ft) specimen, found near Buenos Aires about 30 years earlier, as Balaenoptera patachonicus. In 1903, Romanian scientist Emil Racoviță placed all these designations into Balaenoptera physalus. The word physalus comes from Greek φυσα 'breath', referring to the prominent blow of the species.

Fin whales are rorquals, members of the family Balaenopteridae, which includes the humpback whale, blue whale, Bryde's whale, sei whale, and minke whale. The family diverged from the other baleen whales in the suborder Mysticeti in the middle Miocene.

Recent DNA evidence indicates that the fin whale may be more closely related to the humpback whale (Megaptera novaeangliae), and in at least one study, the gray whale (Eschrichtius robustus), two whales in different genera, than it is to members of its own genus, such as the minke whale. As of 2023, four subspecies are named, each with distinct physical features and vocalizations. The northern fin whale, B. p. physalus (Linnaeus 1758) inhabits the North Atlantic and the southern fin whale, B. p. quoyi (Fischer 1829) occupies the Southern Hemisphere. Most experts consider the fin whales of the North Pacific to be a third subspecies—this was supported by a 2013 study, which found that the Northern Hemisphere B. p. physalus was not composed of a single subspecies. A 2019 genetic study concluded that the North Pacific fin whales should be considered a subspecies, suggesting the name B. p. velifera (Scammon 1869). The three groups rarely mix.

Clarke (2004) proposed a "pygmy" subspecies (B. p. patachonica, Burmeister, 1865) that is purportedly darker in colour and has black baleen. He based this on a single physically mature 19.8 m (65 ft) female caught in the Antarctic in 1947–48, the slightly smaller average size of sexually and physically mature fin whales caught by the Japanese around 50°S, and the smaller, darker, sexually immature fin whales caught in the Antarctic, which he believed were a "migratory phase" of his proposed subspecies. The subspecies has not been genetically established, and is not recognized by the Society for Marine Mammalogy.

Hybrids

The genetic distance between blue and fin whales has been compared to that between a chimpanzee and human (3.5 million years on the evolutionary tree). Nevertheless, hybrid individuals between blue and fin whales, with characteristics of both, are known to occur with relative frequency in both the North Atlantic and North Pacific. The substantial overlap in both distribution and diet, and the fact that fin and blue whales often join in mixed schools, likely explains the apparently high frequency of hybridisation.

The DNA profile of a sampling of whale meat in the Japanese market found evidence of blue/fin hybrids. Similarly, a whale caught by whalers off the coast of Iceland in 2018 was found to be a hybrid descended from a female blue whale and a male fin whale. A 2024 genome analysis of North Atlantic blue whales found that about 3.5% of their genome was derived from hybridization with fin whales. The gene flow was determined to be unidirectional from fin to blue whales. Despite their smaller size, fin whales have similar cruising and sprinting speeds to blue whales, which would allow fin males to complete courtship chases with blue females.

Sign in to keep reading

4 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals