Lably
Skip to content

Common ostrich

Species of flightless bird

  • 44 min read
  • 7 chapters
Common ostrich male and females in Etosha National Park
Yathin S Krishnappa · CC BY-SA 4.0

Related on Lably

Through Species, Phylogenetics and Invertebrate

The common ostrich belongs to the order Struthioniformes. Struthioniformes previously contained all the ratites, such as the kiwis, emus, rheas, and cassowaries. However, a recent genetic analysis has found that the group is not monophyletic, as it is paraphyletic with respect to the tinamous, so the ostriches are now classified as the only members of the order. Phylogenetic studies have shown that it is the sister group to all other members of Palaeognathae, and that the flighted tinamous are the sister group to the extinct moa. It is distinctive in its appearance, with a long neck and legs, and can run for a long time at a speed of 55 km/h (34 mph) with short bursts up to about 70 km/h (43 mph), the fastest land speed of any bipedal animal. It lays the largest eggs of any living bird, though the extinct giant elephant bird (Aepyornis maximus) of Madagascar and the South Island giant moa (Dinornis robustus) of New Zealand both laid larger eggs.

The common ostrich's diet consists mainly of plant matter, though it also eats invertebrates and small reptiles. It lives in nomadic groups of 5 to 50 birds. When threatened, the ostrich will either hide itself by lying flat against the ground or run away. If cornered, it can attack with a kick of its powerful legs. Mating patterns differ by geographical region, but territorial males fight for a harem of two to seven females.

The common ostrich is farmed around the world, particularly for its feathers, which are decorative and are also used as feather dusters. Its skin is used for leather products and its meat is sold commercially, with its leanness a common marketing point.

Description

The common ostrich is the tallest and heaviest living bird. Males stand 2.1 to 2.75 m (6 ft 11 in to 9 ft 0 in) tall and weigh 100 to 130 kg (220 to 290 lb), whereas females are about 1.75 to 1.9 m (5 ft 9 in to 6 ft 3 in) tall and weigh 90 to 120 kg (200 to 260 lb). While exceptional male ostriches (in the nominate subspecies) can weigh up to 156.8 kg (346 lb), some specimens in South Africa can only weigh between 59.5 to 81.3 kg (131 to 179 lb). New chicks are fawn-coloured, with dark brown spots. After three months they start to gain their juvenile plumage, which is steadily replaced by adult-like plumage during their second year. At four or five months old, they are already about half the size of an adult bird, and after a year they reach adult height, but not till they are 18 months old will they be fully as heavy as their parents.

The feathers of adult males are mostly black, with white primaries and a white tail. However, the tail of one subspecies is buff. Females and young males are greyish-brown and white. The head and neck of both male and female ostriches are nearly bare, with a thin layer of down. The skin of the female's neck and thighs is pinkish-grey, while the male's is grey or pink dependent on subspecies.

The long neck and legs keep their head up to 2.8 m (9 ft 2 in) above the ground, and their eyes are the largest of any land vertebrate, 50 mm (2.0 in) in diameter, helping them to see predators at a great distance. The eyes are shaded from sunlight from above. However, the head and bill are relatively small for the birds' huge size, with the bill measuring 12 to 14.3 cm (4.7 to 5.6 in).

Their skin varies in colour depending on the subspecies, with some having light or dark grey skin and others having pinkish or even reddish skin. The strong legs of the common ostrich are unfeathered and show bare skin, with the tarsus (the lowest upright part of the leg) being covered in scales: red in the male, black in the female. The tarsus of the common ostrich is the largest of any living bird, measuring 39 to 53 cm (15 to 21 in) in length. The bird is didactyl, having just two toes on each foot (most birds have four), with the nail on the larger, inner toe resembling a hoof. The outer toe has no nail. The reduced number of toes is an adaptation that appears to aid in running, useful for getting away from predators. Common ostriches can run at a speed over 70 km/h (43 mph) and can cover 3 to 5 m (10 to 16 ft) in a single stride. The wings reach a span of about 2 m (6 ft 7 in), and the wing chord measurement of 90 cm (35 in) is around the same size as for the largest flying birds.

The feathers lack the tiny hooks that lock together the smooth external feathers of flying birds, and so are soft and fluffy and serve as insulation. Common ostriches can tolerate a wide range of temperatures. In much of their habitat, temperatures vary as much as 40 °C (72 °F) between night and day. Their temperature control relies in part on behavioural thermoregulation. For example, they use their wings to cover the naked skin of the upper legs and flanks to conserve heat, or leave these areas bare to release heat. The wings also function as stabilisers to give better maneuverability when running. Tests have shown that the wings are actively involved in rapid braking, turning, and zigzag maneuvers. They have 50–60 tail feathers, and their wings have 16 primary, four alular, and 20–23 secondary feathers.

The common ostrich's sternum is flat, lacking the keel to which wing muscles attach in flying birds. The beak is flat and broad, with a rounded tip. Like all ratites, the ostrich has no crop, and it also lacks a gallbladder and the caecum is 71 cm (28 in). Unlike all other living birds, the common ostrich secretes urine separately from faeces. All other birds store the urine and faeces combined in the coprodeum, but the ostrich stores the faeces in the terminal rectum. They also have unique pubic bones that are fused to hold their gut. Unlike most birds, the males have a copulatory organ, which is retractable and 20 cm (7.9 in) long. Their palate differs from other ratites in that the sphenoid and palatal bones are unconnected.

As the largest living bird, the common ostrich is thus also the largest living dinosaur. As a result, ostriches have been used as a comparison to study the biomechanics of extinct dinosaurs.

Sign in to keep reading

6 more chapters are free with a Lably account.

More in Organisms